Ex -Yu

Dačić: Naša pozicija oko Rusije se nije promenila

Dačić: Naša pozicija oko Rusije se nije promenila
Dačić: Naša pozicija oko Rusije se nije promenila

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da se pozicija Srbije prema Rusiji po pitanju uvođenja sankcija nije promijenila, baš kao ni pozicija prema Evropskoj uniji koja je, kako je istakao, strateški cilj Srbije.

"Nadam se da Srbija neće doći u situaciju da sebi postavi pitanje ili Brisel ili Moskva", rekao je on i naglasio da Srbija kao kandidat za EU ima obavezu da do kraja pregovaračkog procesa uskladi spoljnu politiku, kao i bezbjednosnu sa politikom EU i da ona to radi.

''Naš stepen usaglašavanja je takav da mi jedino nismo usaglaseni kada je reč o sankcijama protiv Ruske Federacije'', rekao je Dačić na konferenciji za štampu.

Podsjetivši da pregovori o poglavlju 31 koje se odnosi na spoljnu politiku, nisu još ni počeli, Dačić je istakao da je "sada previše rano da bilo ko postavlja Srbiji takva pitanja".

"Nezavisno od toga, ovde se ne postavlja pitanje da li će Srbija trpeti ili podleći nekim pritiscima. Ovde je reč o tome da Srbija svima kaže da ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali da ne može da izvrši ekonomsko samoubistvo svoje zemlje, a da pri tome nema nikakvu pomoć ni od koga. I zašto bi mi to radili?", naveo je.

On je naveo slučaj Mađarske koja trpi svakodnevne gubitke zbog sankcija Moskvi ali je istakao da oni mogu da se obrate Evropskoj komisiji.

"Mi nemamo kome da se obratimo. Mi ne želimo da idemo u bilo kakve eksperimente, želimo dobre odnose sa svima", rekao je on.

Srbija će, kako je istakao, kao predsjedavajući OEBS učiniti sve da bude "kredibilan partner i u Moskvi i Kijevu i Briselu i Vašingtonu i bilo kom centru političke moći".

"Naša pozicija oko Rusije se nije promenila isto kao ni pozicija oko Evropske unije", zaključio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je rekao da će on biti nastavljen na najvišem nivou, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini odmah po formiranju vlade u Prištini.

Prema njegovim riječima, ideja Mogerini je da to bude na dosadašnjem nivou - da na čelu pregovoračkih timova budu dva premijera.

"Srbija želi da se vodi taj dijalog i želi implementaciju Briselskog sporazuma, odnosno što brže stvaranje Zajednice srpskih opština", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije