Ex -Yu

Dačić: Nećemo sa DS-om ako ostaje formulacija da je RS genocidna

Dačić: Nećemo sa DS-om ako ostaje formulacija da je RS genocidna
Dačić: Nećemo sa DS-om ako ostaje formulacija da je RS genocidna

BEOGRAD- Predsjednički kandidat koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić izjavio je da nije zainteresovan za funkciju premijera, nije odbacio mogućnost saradnje sa naprednjacima, ali jeste pravljenje koalicije sa Demokratskom strankom "po svaku cijenu" iako će sa njma prvo razgovarati.

"Nisam zainteresovan za funkciju premijera, već da osvojimo toliko glasova da bismo imali odlučujuću funkciju na političkoj sceni. Poslije izbora prvo ćemo razgovarati sa DS, ali i sa SNS ako postoje politički uslovi", rekao je Dačić.

Za njega je, kako je rekao gostujući sinoć na TV B92, neprihvatljivo da po svaku cijenu pravi koaliciju sa liderom DS Borisom Tadićem ukoliko, na primjer, u spoljnoj politici ostane "formulacija da je Republika Srpska genocidna tvorevina".

"Ne možemo da vodimo takvu politiku i neću da budem u takvoj vladi", kazao je lider socijalista, dodajući da je glas za Tadića i Tomislava Nikolića "bačen glas, jer i jedan i drugi moraju na kraju da dođu kod njega".

Dačić je siguran da će socijalisti osvojiti najveći broj glasova poslije 2000. godine, što je prema njegovom mišljenju, dokaz novog SPS-a, jer su to novi glasovi, a ne onih koji žele da se vrate u 90-te.

Lider socijlista je rekao da je uvjeren da je najveći broj onih koji su učestvovali u promjenama 5. oktobra želio boljitak, ali i da je siguran da su razočarani onim što se desilo.

"Uvjeravam ih da glasanje za mene nije povratak na 90-te i da ću možda ja biti taj koji će ostvariti ono što su oni željeli", kazao je Dačić.

On je ponovio da je "narodni kandidat" za predsjednika, jer govori narodnim jezikom i zato što na bilborde i spotove nije potrošeno "malo bogatstvo", da je kampanja skupa i da će oni biti "medijsko čudo, sa najmanje uloženog novca po glasu".

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Dačić je kao "vještačko pitanje" okrarakterisao tezu - Kosovo ili Evropa.

"Vještačko je pitanje Kosovo ili Evropa. Srbija će preživjeti i bez Kosova, a sa druge strane mora da vodi na Kosovu i prema Kosovu realnu politiku, mora da podrazumijeva zaštitu nacionalih i državnih interesa i jasno je da mora da dođe do razgraničenje, a nastavak cijele priče je priznavanje nezavisnosti", rekao je Dačić.

On je naveo da predsjednici DS i SNS, Tadić i Nikolić, "odlaze po mišljenje o Kosovu kod strananih ambasada i predstavnika EU". "Tadićev plan sa četiri tačke o Kosovu znači da odustanemo od razgraničenja", dodao je Dačić i naglasio da se on sa tim ne slaže.

"Po meni granica je u Sjevernoj Mitrovici i tu treba da se postavi crvena linija, a to što je to neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu, kao što su im bile neprihvatljive i registarske tablice, to je zato što su priznali nezavisnost Kosova. Skupština Srbije je 60-ih donijela odluku da se Leposavić i Zvečan pripoje Kosovu i kako je to sada apsolutno dio Kosova", zapitao je Dačić.

Uz opasku da ne rijetko zapjeva u javnosti, pa i u inostranstvu, Dačić je rekao da to rade i lideri Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Barak Obama. "Kada sam video da pjevaju i Putin i Obama i svi redom, razmišljao sam - zašto da ne. Ja to volim i to je moj drugi život van politike, ali školovao sam se za politiku, ne za pjevanje", kazao je Dačić.

Na pitanje koja bi pjesma danas oslikala Srbiju, Dačić je rekao: "Možda Miljacka, treba čuda da se dese".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije