Ex -Yu

Dačić: Nema bilo kakve trgovine sa EU zbog rokova

Dačić: Nema bilo kakve trgovine sa EU zbog rokova
Foto: N.N. | Dačić: Nema bilo kakve trgovine sa EU zbog rokova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da sa srpske strane nema bilo kakve trgovine zbog nekih rokova u vezi sa EU, a da će se teško promijeniti stav zemalja članica EU koje su priznale Kosovo, jer one brane politiku koju su vodile devedesetih godina.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti je kraj jedne takve politike. To je njihova samoodbrana, ali ih strašno nervira jer proces nije završen. Oni misle da je nemoguce da procenat država koje priznaju Kosovo padne ispod 100", rekao je Dačić gostujući na RTS-u, napominjući da je za nas važno da održavamo broj zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Kada je riječ o EU i činjenici da pet zemalja nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije ističe i da je samo jedna zemlja u pitanju - nema koncenzusa.

"Zato se Kosovo u svim dokumentima EU obeležava asimetričo", podsjetio je Dačić.

Prema njegovim riječima, postoje neki okvirni rokovi za članstvo u EU i da je "neka okvirna godina 2025".

"Nema sa naše strane bilo kakve trgovine zbog nekih rokova. Ne može se sa nama tako razgovarati o vitalnoj temi kao što je Kosovo. Za njih će biti sve teža, a veliki broj zemalja razmišlja o svojim odlukama i očekujemo da jedan broj zemalja povuče priznanje", napominje Dačić.

On ističe da se, bez obzira na veličinu zemalja, mjere glasovi i svi su ravnopravni po kapacitetu glasanja u međunarodnim organizacijama.

"Za nas je važno da održavamo broj zemalja koje nisu priznale Kosovo, a da bismo održavali, potrebno je da imamo dobre bilateralne odnose i da se posećujemo", rekao je Dačić.

Dodaje da je mnogo zemalja u koje rijetko idemo i da bi zato trebalo vecu pažnju posvetiti tim zemljama, kao što je Azerbejdžan, gdje je sada u posjeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije