Ex -Yu

Dačić: Očekujemo podršku Nigerije u Unesku po pitanju KiM

Dačić: Očekujemo podršku Nigerije u Unesku po pitanju KiM
Dačić: Očekujemo podršku Nigerije u Unesku po pitanju KiM

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u MSP-u polaznike 25. klase Svjetskih geostrateških studija Koledža nacionalne odbrane SR Nigerije, koje je upoznao sa spoljnom politikom i bezbjednosnim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava.

Dačić je u obraćanju gostima iz Nigerije rekao da u okviru spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, odnosi sa Afrikom zauzimaju izuzetno važno mjesto, kao i da zvanični Beograd Nigeriju smatra jednom od vodećih zemalja Afrike, sa kojom ima tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja.

Opširno govoreći o odnosima dveju država, Dačić je istakao da Srbija visoko cijeni postavljanje Nigerije u pogledu nepriznavanja „Kosova“ i zahvalio na toj podršci i ovom prilikom.

"Očekujemo da će Nigerija nastaviti sa podrškom našim stavovima o KiM, posebno u pogledu njihovih nastojanja ka članstvu u međunarodnim organizacijama, prevashodno u Unesku", rekao je Dačić i dodao da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje, koja je nekada bila na zavidnom nivou.

Istakao je da je od suštinskog interesa za napredak i prosperitet Srbije i regiona Zapadnog Balkana održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti.

On je naveo da je jedan od strateških ciljeva Srbije punopravno članstvo u EU i u tom smislu Srbija podržava evropske aspiracije svojih susjeda i smatramo da je evropski proces najbolji put da se prevaladaju pitanja iz prošlosti i cijeli region postane član evropske porodice država i naroda.

"U vojno-bezbjednosnom smislu, Srbija se opredjelila za politiku vojne neutralnosti i nema aspiracije da postane član NATO, niti bilo koje druge vojne organizacije u svijetu Smatramo da postojeća saradnja kroz program Partnerstvo za mir, u kojem učestvujemo od 2006. predstavlja uspešan model odnosa sa NATO, koji je u skladu sa našim interesima, kao i zajedničiim interesima očuvanja regionalnog mir i stabilnosti", rekao je Dačić.

Istovremeno, istakao je, Srbija poštuje opredjeljenje svojih susjeda u vezi sa njihovim članstvom u NATO u cilju promocije mira i stabilnosti u regionu.

Srbija razvija intenzivnu saradnju i sa drugim važnim partnerima u svetu, prije svega sa Ruskom Federacijom i Kinom, u mnogim oblastima, uključujući vojnu i bezbjednosnu, rekao je Dačić i dodao da je od neprocjenjivog značaja za našu zemlju njihova podrška u odbrani nacionalnih interesa Srbije na KiM.

"Odnosi Srbije sa NATO posebno su opterećeni bombardovanjem iz 1999. godine, koje je dovelo do brojnih civilnih žrtava i razaranja na našoj teritoriji. Sa druge strane, Srbija prepoznaje važnosti i ulogu NATO u sistemu regionalne bezbjednosti, a posebno u zaštiti srpske zajednice na KiM, čiji je garant bezbjednosti upravo NATO", naveo je dalje Dačić.

Istakao je da je KiM glavni bezbjednosni izazov za Srbiju i da Srbija smatra da se do trajnog i održivog rješenja jedino može doći političkim sredstvima, u skladu sa međunarodnim pravom.

Srbija je, kazao je, opredjeljena da se vodi statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine, da se u okviru njega rješavaju pitanja od neposrednog interesa za građane u Pokrajini.

"Očekujemo nesmanjeno prisustvo KFOR-a, kao garanta bezbjednosti i implementacije Briselskog sporazuma, imajući u vidu da je aktuelna bezbjednosna situacija i dalje krhka. Za Srbiju su apsolutno neprihvatljive aspiracije Prištine da promjenom i proširenjem mandata tzv. KBS otpočne proces njihove transformacije u oružane snage", naveo je.

Od posebnog značaja za Srbiju je pitanje porasta radikalizma i nasilnog ekstremizma na KiM, uključujući i učešće Albanaca sa KiM na stranim ratištima kao terorističkih boraca.

"O razmjerama ovog problema svedoči činjenica da su kosovski Albanci procentualno, u odnosu na broj stanovnika, najzastupljeniji iz regiona u redovima DAESH", kazao je Dačić.

 

Posebnu potencijalnu opasnost za Srbiju predstavlja povratak tzv. stranih terorističkih boraca koji se sada nalaze na ratištima u Siriji i Iraku, istakao je Dačić i naveo da su oni dodatno verski radikalizovani i nastavljaju da održavaju kontakte sa terorističkim ćelijama, vrše propagandnu delatnost u cilju vrbovanja novih boraca i njihovog prebacivanja na ratišta, a predstavljaju i stalnu opasnost od direktnog izvođenja terorističkih akcija na teritoriji Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

"Srbija smatra da uspješnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma čini preventivno djelovanje u pravcu eliminisanja uzroka nastanka ovih fenomena koji obuhvataju širok spektar delovanja na sociološkom, ekonomskom, političkom i ideološkom planu", rekao je.

Zbog toga, ukazao je, Srbija smatra da UN treba da budu glavni međunarodni forum za razmatranje i rešavanje fenomena globalnog terorizma i u tom smislu, podržala je sve ključne rezolucije i činiće to i u budućnosti.

Takođe, Srbija podržava principe Globalne strategije UN-a za borbu protiv terorizma, posebno segment koji se odnosi na mere za jačanje međunarodne saradnje, tj. „udruživanje“ nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora.

"Srbija posebnu pažnju posvećuje i novim globalnim bezbednosnim izazovima, kao što su energetska i sajber bezbjdnost. Nastoji da stvori održiv energetski sistem zasnovan na diverzifikaciji kanala snabdevanja energentima. Svjesna ubrzanog razvoja i napretka informacionih i telekomunikacionih tehnologija, Srbija pokušava da prati, koliko je to moguće, globalne tokove i trendove uspostavljanja nacionalnih sistema zaštite", rekao je.

Na kraju, Dačić je izrazio solidarnost sa prijateljskim narodom Nigerije, koji je izložen napadima terorističke grupe Boko Haram.

"Pružamo punu podršku nigerijskoj vladi u borbi protiv terorizma, koja je prema poslednjim informacijama veoma uspješna", poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije