Ex -Yu

Dačić: Ova vlada nije izdajnička, namjerno usporava put Srbije u EU

Dačić: Ova vlada nije izdajnička, namjerno usporava put Srbije u EU
Dačić: Ova vlada nije izdajnička, namjerno usporava put Srbije u EU

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se potvrđivanjem Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan ni na koji način ne prejudicira pitanje statusa Kosova.

Dačić je rekao da Vlada Srbije ne vodi izdajničku politiku i da nije saučesnik u pravljenju nezavisnog Kosova.

Dačić je na taj način odgovorio na primjedbe opozicionih poslanika koji su iznijeli stav da vlast formiranjem Fonda za zapadni Balkan praktično priznaje nezavisnost.

"Ne vodimo izdajničku politiku"

- “Mi ne vodimo izdajničku politiku, to su reči koje ste vi upotrebili i to nije korektno. Neko će reći žrtvujemo evropski put - ne žrtvujemo ga, ali ga namerno usporavamo, ne moramo po svaku cenu da otvorimo neka poglavlja ako je uslov za to da Srbija da svoju imovinu oko Telekoma itd” - rekao je Dačić u parlamentu.

Kaže da vlada mora spasti “šta se spasiti može i da u tome treba biti realan”.

“Nećete otvoriti poglavlja, pa šta, to ne znači da ćemo sada sve to da potpišemo, to je jedinstven stav Vlade Srbije”, rekao je Dačić.

On je dodao da je važno da se u narednom periodu mnogo bolje razumiju procesi koji se dešavaju i tu, kaže, nema nikakavih tajni. Sve se već dovoljno zna, dodao je.

“Nije samo u pitanju EU, imamo Rusiju kao veoma značajan faktor i nemamo razloga ni sa kim da pravimo ni dobre ni loše odnose na bilo čiju štetu. Najvažnije je da gledamo svoje interese kao što to Englezi kažu”, naglasio je Dačić.

Slikovito je pojasnio: “Važni su samo interesi, a prijatelji i neprijatelji su prolazni”.

"Ne priznajemo Kosovo"

Dačić je prethodno kazao da se nijedna radnja koju vlada Kosova (sa zvjezdicom) preduzme prilikom zaključivanja sporazuma ne smatra validnom ukoliko prekoračuje ovlašćenja privremenih institucija.

On je objasnio da Fond za zapadni Balkan nastaje po modelu Višegradskog fonda sa ciljem da pomogne razvoj saradnje i podstakne razvoj odnosa između civilnog društva, akademskog sektora kroz zajedničke projekte, kao što su promovisanje kulturne saradnje, saradnja u oblasti nauke i obrazovanja, promovisanje održivog razvoja.

“- Reč je o šest ugovornih strana, molim vas obratite pažnju na terminologiju, da neko ne protumači da je reč o državama - rekao je Dačić, dodajući da je sporazum nastavak onoga što je tokom pregovora sa Prištinom potpisao Borko Stefanović, tadašnji šef pregovaračkog tima.

Podsjetio je da je srpska delegacija u februaru 2012. potpisala Sporazum o regionalnom predstavljanju i da je Kosovo sa zvjezdicom jedini naziv koji će se koristiti u regionalnoj saradnji.

- “Ne napadam taj dogovor jer to omogućava da možemo da funkcionišemo u uslovima kada su pravni statusi određenih pitanja i tema problematični - rekao je Dačić i poručio poslanicima da i oni ne treba da “napadaju” sporazum o osnivanju Fonda.

Opozicija tražila povlačenje sporzuma

Poslanici opozicionih srtranaka SRS, DSS i pokreta Dveri tražili su danas tokom polemike u Skupštini Srbije da se s dnevnog reda povuče prijedlog za ratifikaciju Sporazuma o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije