Ex -Yu

Dačić: Pitanje razgraničenja nije nova ideja

Dačić: Pitanje razgraničenja nije nova ideja
Foto: N.N. | Dačić: Pitanje razgraničenja nije nova ideja

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pitanje razgraničenja Srbije i Kosova nije nova ideja i da je o njoj predsjednik Aleksandar Vučić govorio još prije godinu dana javno, a ne "po ćoškovima ili tajnim sastancima".

"Istovremeno sam rekao da u dijalogu koji je prekinut ta tema nije ni započeta ni razrađivana ali sam rekao da smo otvoreni za sve druge predloge i kompromise koji dolaze. Da li ste vi čuli za neki predlog, da li ste čuli da je neko nešto predložio? I sada pošto znate da o tome govorim već 10 godina, zanimljivo je da juče i danas na istu temu se slažu Dveri, Vuk Jeremić, Ramuš Haradinaj, Sanda Rašković, neki analitičari", rekao je Dačić na konferenciji za novinare

On je kazao da su to ljudi iz vremena Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, odnosno iz vremena kada je donet Ustav u čijoj preambuli stoji KIM, kao i da je iz tog vremena "u amanet" ostavljeno proglašenje nezavisnosti Kosva.

"Pa sada ti mene pitaju da li je to (razgraničenje) u skaladu sa Ustavom. Neka odgovore meni na pitanje šta ste vi uradili u odbrani Ustava 2008. godine, kada je prioglašena nezavisnost, kada je okupiran deo naše teritorije, šta ste uradili da li ste pokrenuli vojsku, šta ste uradili. Milošević je ratovao za Kosovo, a vi ste zapalili ambasade i poslastičarnice goranaca. I to vam je odbrana Ustava. Što niste prioglasili okupaciju Srbije", upitao je Dačić.

On je dodao da je u vrijeme Koštunice i Tadića sudu u Hagu predato da ocijeni jednostaranu nezavisnost, kao i da je njemačkoj kancelarki Angeli merkel obećano da se nakon izjašnjavanja suda u Hagu o tome neće raspravljati.  

"Postavili ste loše pitanje slučajno ili namerno, ja mislim više namerno jer je postavljeno da se oceni deklaracija da li je u skladu sa međunarodnim pravom, a ne da li je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom. Tu odluku suda danas koriste na svakom mestu predstavnici Prištine i međunarodnih organizacija", rekao je Dačić-

On se zapitao i ko je prebacio pregovore u Brisel - da li je to bila ta vlast i ko je u tim pregovorima razgovarao o granici.

"Sjećate se da su Srbi tada palili kontejnere na administrativnoj liniji. 84 zemlje su priznale Kosovo u vreme njihove vlasti. Za vreme mog mandata 9 zemalja je priznalo, a 13 povuklo priznanje i vi ćete sada meni da pričate da ja izdajem Kosovo. Na pogrešnu stranu ste se usmerili. Šta ste vi uradili za to. Milošević se bar borio, ostavio rezoluciju 1244, a šta ste vi ostavili - nezavisnost, priznanje 84 zermlje, mišljenje suda u Hagu. Ništa, ostavili ste ništa, ostavili ste Srbe u srpskim sredinama", rekao je srrpski šerf diplomatije.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da se vidi šta je realno i naveo da Srbija ima više stavova i pozicija.

Kako kaže, naša zvanična pozicija je rezolucija 1244 i stav u Ustavu - da je to Pokrajina Srbije,

"Haradinaj se sada buni protiv ovoga što sam rekao a buni se i Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Dveri. Što nisu poveli ove iz Dveri sada u Brisel. Đilas je otišao u Skoplje i hvali Prespanski sporazum. Da li je Prespanski sporazum u skladu sa ustavom ili je on morao da se menja. Jel prvo potpisan sporazum pa je menjan ustav. Hoćemo li mi da pravimo kompromise ili ne. Dajte da pravimo rešenje", rekao je Dačić.

On je dodao i da nije toliko inteligentan već je tu ideju prepisao od Zorana Đinđića.

"Što ne rekoste za njega da je izdajnik. Pa vi njegovu sliku držite u kancelarijama, a sada napadate Vučića i mene. Ja stojim na stanovištu bez obzira o kome se radi - vi ste bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost. Zamislite da sada to neko uradi dok smo Vučić i ja na vlasti a da mi ništa ne preduzmeno", rekao je on.

On je dodao i da opozicija sada ima obraza da kaže da se izdaju interesi Srbije navodeći da se niko nije sjetio da čestita nakon što je Burundi povukao priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije