Ex -Yu

Dačić: Prisustvo UNMIK-a - značajna brana terorizmu

Dačić: Prisustvo UNMIK-a - značajna brana terorizmu
Dačić: Prisustvo UNMIK-a - značajna brana terorizmu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Savjetu bezbjednosti UN da pronalaženje trajnog i održivog rješenja za Kosmet predstavlja nacionalni prioritet Srbije i upozorio da je nesmanjeno prisustvo UN na tom području od suštinskog značaja za iznalaženje trajnog rješenja za Kosmet, kao i brana od sve prisutnijih terorističkih prijetnji.

Dačić je, obraćajući se pred Savjetom bezbjednosti UN, naglasio da će Srbija nastaviti odlučno da djeluje na suzbijanju terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima i naglasio da očekuje da međunarodna misija na Kosmetu i tamošnje privremene institucije samouprave doprinesu toj borbi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Razlog za našu duboku zabrinutost ovim povodom jeste, ne samo skrnavljenje spomenika kulture svetskog značaja, poput manastira Visoki Dečani, već i činjenica da se oni skrnave ispisivanjem poruka terorista koje glorifikuju `Islamsku državu` i `Budući kalifat` kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore suprotstavljajući se ovom zlu i najvećoj pretnji miru i stabilnosti u svetu", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija preduzima sve potrebne mjere na planu suzbijanja finansiranja i organizovanja terorizma i sve masovnijeg fenomena regrutovanja stranih terorističkih boraca koji se pridružuju oružanim terorističkim organizacijama na Bliskom istoku, poput "Islamske države".

Govoreći o potrebi da se UNMIK zadrži na području Kosmeta, Dačić je ukazao da su bezbjednosni uslovi u kojim žive tamošnji Srbi ispod svih standarda što je dovelo do zastoja u povratku interno raseljenih.

On je ukazao da proces međusobnog pomirenja na Kosmetu ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ koji su odgovorni za progon Srba, Roma, drugih nealbanaca, ali i neistomišljenika među Albancima.

"Očekujemo da će biti stvoreni neophodni uslovi za procesuiranje bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine. Poseban značaj pridajemo procesuiranju slučajeva na osnovu nalaza Specijalne istražne jedinice EU o nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosmetu i očekujemo da se odluka o formiranju specijalnog suda što pre usvoji", poručio je Dačić.

On je naglasio da je Srbija posvećena procesu pomirenja i ocijenio da je za taj proces važno suočavanje sa sopstvenom prošlošću i rasvjetljavanje sudbine nestalih lica.

Govoreći o briselskom dijalogu, Dačić je rekao da Vlada Srbije savjesno, dosljedno i u predviđenim rokovima ispunjava sve svoje obaveze proistekle iz do sada postignutih dogovora i naglasio da je zadovoljan što je u aktuelnom izvještaju generalnog sekretara UN o radu misije UN na Kosmetu prepoznat značaj formiranja zajednice srpskih opština.

"Za Srbiju je to ključno pitanje u neposrednom nastavku implementacije briselskog sporazuma, kao i pitanje povratka interno raseljenih lica, položaj Srpske pravoslavne crkve i imovinska pitanja", poručio je Dačić danas u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije