Ex -Yu

Dačić: Samo Srbija spremna da se suoči sa zločinima

Dačić: Samo Srbija spremna da se suoči sa zločinima
Dačić: Samo Srbija spremna da se suoči sa zločinima

BEOGRAD - Odugovlačenje Prištine da osnuje Sud za ratne zločine potvrđuje da niko osim Srbije u regionu nije spreman da se suoči sa sopstvenim zločinima, rekao je danas prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara poslije sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom, istakao da je Srbija dosta bila meta pritisaka, ali da ne priznaje "simetriju krivice".

"To znači da svako treba da napreduje u skladu sa svojim doprinosom regionalnom miru i stabilnosti", poručio je šef srpske diplomatije i dodao da je Srbija aktivna u svemu tome, dok Priština nije.

"Razlika između Beograda i Prištine je to što mi kada nešto prihvatimo, mi to i realizujemo", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je tema osnivanja Suda za ratne zločine bila na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN i da je rečeno da će sama Priština to uraditi, a ona sada pokušava da izbjegne tu vrstu obaveza.

"Ali, ako to ne uradi ona, uradiće neko drugi", istakao je Dačić.

Na pitanje kakav je stav Srbije o predlogu Alijanse za budućnost Kosova o usvajanju rezolucije o genocidu na KiM i šta bi to značilo za pregovore u Briselu, Dačić kaže da to pitanje ne treba postavljati Srbiji, već odgovor na njega treba da da međunarodna zajednica.

"Predlog te rezolucije je jedna od tema koja se uvek spominje u dijalogu kad god se želi rasturiti dijalog, ali je sigurno da svaki dijalog gubi smisao ukoliko ovakvi predlozi uopšte dolaze na dnevni red", kazao je Dačić.

On je istakao da je Srbija u dijalogu sa Prištinom konstruktivan faktor, da želi da da svoj doprinos, ali da postoje problemi u donošenju odluka u Prištini, te da Beograd sada od nje čeka odgovor da li će biti primjenjeno ono što je dogovoreno u Briselu.

Dačić je ukazao da Srbija mora biti više prisutna u međunarodnim forumima kako bi zaštitila svoje državne i nacionalne interese, a kao primjer je naveo to što su mnoge zemlje koje su namjeravale da svoju vojsku pošalju na paradu u Zagrebu, 5. avgusta, promjenile odluku nakon što je Beograd poručio da će to smatrati antisrpskim stavom.

Na pitanje novinara da li ima nekih preporuka od strane Ministarstva srpskim građanima što se tiče odlaska u Hrvatsku, Dačić je rekao da preporuka za sada nema, ali da "za to nisu ni potrebne preporuke".

"Mi ćemo učiniti i činimo sve sa naše strane da podstaknemo politiku pomirenja, a ako je pomirenje nedostižan cilj, onda barem da živimo u dobrim odnosima zbog sadašnjosti i budućnosti", istakao je Dačić.

U Zagrebu će 4. avgusta biti održana vojna parada kojom se prvi put na ovaj način slavi dan kada je iz Hrvatske protjerano 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 njih poginulo, ili se vodi kao nestalo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije