Ex -Yu

Dačić: Spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU

Dačić: Spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU
Dačić: Spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU

BRATISLAVA - Ključni spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u EU, a vizija zajedničke evropske budućnosti je vizija svih nas na Zapadnom Balkanu, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, Dačić je u Bratislavi rekao da Srbija sprovodi ubrzane reforme kako bi dostigla najviše evropske standarde u svim oblastima i time ispunila kriterijume za članstvo.

On je istakao da je plan Vlade Srbije za izlazak iz ekonomske krize zasnovan na mjerama štednje, ali i na ozbiljnijem prilivu budžetskih prihoda, tako što će umjesto povećanja poreza u cilju uvećanja poreskih prihoda biti povećan obim naplate.

˝Razvoj ekonomije, a kao preduslov toga, uspostavljanje održivog, dobrog upravljanja, nedvosmisleno su među ključnim pitanjima u kontekstu razvoja regiona Zapadnog Balkana u celini˝, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ocijenio je da je sastanak u Bratislavi još jedna prilika za suštinsku razmjenu mišljenja članica Višegradske grupe i ministara Zapadnog Balkana o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Šef srpske diplomatije je, kako je rekao, uvjeren da će razmjena mišljenja na sastanku u Bratislavi, a posebno činjenica da dolazi do uspostavljanja nove regionalne strukture - Fonda za Zapadni Balkan, doprinijeti iniciranju niza regionalnih projekata čija će realizacija biti dodatni podsticaj razvoju stabilnosti, međusobne saradnje a time i ekonomskom napretku u regionu.

On je zaključio da je zajednički interes svih u regionu Zapadnog Balkana sprovođenje uspješnih reformi u cilju uspostavljanja efikasnih ekonomskih sistema što će omogućiti podizanje životnog standarda i sveopšteg kvaliteta života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije