Ex -Yu

Dačić: Srbija protiv vojske Kosova

Dačić: Srbija protiv vojske Kosova
Dačić: Srbija protiv vojske Kosova

Beograd - Srbija je zainteresovana za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali je protiv formiranja vojske Kosova, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je rekao da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Savjeta bezbjednosti UN.

"To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor", rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, premijer Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i on lično boravili u sjedištu NATO gdje su im predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sjever Kosova bez saglasnosti Kfora.

"To je komplikovana materija i mislimo da bi o tome trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN. To se ne želi jer se smatra da to više nema veze s materijom i da je to samostalna stvar koju uređuje vlast u Prištini. To je tema oko koje postoje nesaglasnosti", rekao je Dačić i ponovio da je Srbija zainteresovana za mir i stabilnost na KiM i nastavak dijaloga s Prištinom.

Srbija ne teži članstvu u NATO

Dačić je izjavio da je Srbija vojno neutralna i da ne teži članstvu u NATO, ali istovremeno vidi prostor za dalje unapređenje saradnje u okviru mehanizma Partnerstvo za mir.

On je rekao da NATO prepoznaje i poštuje specifičnost Srbije u odnosu na sve ostale države članice i partnere Alijanse.

Prema njegovim riječima, istovremeno, Srbija prepoznaje važnost i ulogu koju NATO ima u sistemu regionalne bezbjednosti, prije svega, ulogu koju ima na očuvanju mira i bezbjednosti, posebno bezbjednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji čiji je garant upravo NATO, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Srbija želi da bude pouzdan, odgovoran i predvidiv partner i sagovornik NATO u cilju zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Dačić.

On je dodao da će usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) dati poseban doprinos daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

"Srbija želi produbljivanje saradnje na obostranu korist, iako ne namerava da postane član NATO, i poštuje aspiracije za članstvo u NATO svojih suseda", kaže Dačić.

On je istakao da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja je jasno u proteklom periodu pokazala opredjeljenost za njegovanje dobrosusjedskih odnosa i konstruktivnog dijaloga u regionu, što je preduslov za razvoj i prosperitet ovog dijela Evrope.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja ubrzava evropske integracije Zapadnog Balkana i stvara uslove za infrastrukturno povezivanje, ekonomski napredak i poboljšanje životnog standarda stanovništva, odnosno uspješnu realizaciju političkih i ekonomskih prioriteta u regionu.

"Srbiju, kao državu koja radi na tome da postane članica EU, ohrabruje da evropske integracije Zapadnog Balkana, i pored brojnih izazova sa kojima se EU suočava, još uvek zauzimaju značajno mesto na agendi evropske politike. Zapadni Balkan jeste deo evropske zajednice i čvršće povezivanje regiona ubrzaće evropske, kao i evroatlantske integracije za zemlje regiona kojima je to prioritet", rekao je Dačić.

On je konstatovao da je Srbija zahvaljujući reformskim procesima u svim segmentima društva, jačanju međunarodnog povjerenja u Srbiju i unapređenoj regionalnoj saradnji postala faktor koji značajno doprinosi bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, čija je dugoročna stabilnost jedan od zajedničkih prioriteta svih država u regionu.

Dačić je napomenuo da je prvi strateški prioritet Srbije članstvo u EU, o čemu postoji najširi društveni i politički konsenzus. Srbija, kako je rekao, ovaj put vidi kao istorijsku šansu za modernizaciju i promjene, u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije