Ex -Yu

Dačić: Strani vojnici na paradi u Zagrebu - negativna poruka Srbiji

Dačić: Strani vojnici na paradi u Zagrebu - negativna poruka Srbiji
Dačić: Strani vojnici na paradi u Zagrebu - negativna poruka Srbiji

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu 5. avgusta u organizaciji Hrvatske a povodom godišnjice "Oluje" i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom.

On je, gostujući u emisiji "Novi dan" televizije N1, rekao da su Srbiji zamjerali što je poslala vojsku na vojnu paradu u Moskvu, a da su sada, na paradu koju Hrvatska organizuje idućeg mjeseca povodom "Oluje", u kojoj je ubijeno više hiljada i protjerano više stotina hiljada Srba, pozvane i vojske nekih drugih zemalja.

"Učešće njihovih vojski na paradi će imati veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom", naglasio je šef srpske diplomatije.

Upitan da li nas je dvostruka diplomatija održavanja dobrih odnosa sa Rusijom i težnje ka članstvu u EU dovela u situaciju u kojoj Britanija piše rezoluciju o Srebrenici ne pozivajući nas da učestvujemo u tome, dok ne znamo da li će Rusija uložiti veto na taj dokument, Dačić je rekao da nas nije politika u to dovela, već pozicija u kojoj se vijekovima nalazimo - na raskršću Istoka i Zapada.

"Mi kao mala zemlja nemamo privilegiju da diktiramo međunarodne odnose, već moramo da nađemo najbolji način da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. Želimo u EU jer je to u našem nacionalnom i državnom interesu, ali sa druge strane, u političkom smislu, strateški, partnerski, ekonomski, zašto bismo se odricali partnerstva sa Rusijom", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije