Ex -Yu

Dačić: Tenzije u regionu umiruje želja zemalja da budu članice EU

Dačić: Tenzije u regionu umiruje želja zemalja da budu članice EU
Dačić: Tenzije u regionu umiruje želja zemalja da budu članice EU

BERLIN - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da eventualne tenzije i probleme u regionu umiruje želja svih zemlja da budu dio EU.

"Nesumnjivo je da sve zemlje zapadnog Balkana jednog dana žele da budu članice EU. To može da bude umirujući faktor za sve tenzije i probleme koji postoje na Balkanu", rekao je Dačić u Berlinu.

Dačić je, uoči današnjeg sastanka kojem će prisustvovati u okviru konferencije o Balkanu, rekao da na sastanku njemačke i srpske delegacije u Berlinu ne očekuje pritiske zbog stava Beograda o ukrajinskoj krizi, prenijeli su beogradski mediji.

On je rekao da Srbije podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da sukobe treba prekinuti, ali da se iz svojih "državnih ekonomskih interesa" nije pridružila sankcijama prema Rusiji.

"Srbija sa zabrinutošću gleda na razvoj situacije u Ukrajini, a dalja politička klima zavisiće od toga da li će biti uspešni mirovni napori ili će to ići u dalju eskalaciju sukoba", dodao je Dačić.

Navodeći da će o Ukrajini biti riječi na trećem današnjem sastanku u okviru konferencije u Berlinu, Dačić je apelovao da se ratni sukobi zaustave i da započne dijalog.

"Apelujem da međunarodne institucije, poput OEBS-a, odigraju svoju ulogu u nadgledanju stanja, naročito kada je reč o graničnim pitanjima te dve zemlje i da se poboljša humanitarna situacija", rekao je Dačić i podsjetio da će Srbija naredne godine predsjedavati OEBS-om.

Šef srpske diplomatije kaže da Beograd sa nestrpljenjem očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, kao i da u potpunosti bude primijenjen briselski sporazum, naročio dio koji se odnosi na formiranje zajednice opština.

"Taj deo dijaloga se u proteklim mesecima nije vodio na najvišem nivou, a to je posledica odnosa u Prištini, odnosno pauze u formiranju njihovih institucija", pojasnio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije