Ex -Yu

Dačić odgovorio Kovaču: Miro, pronađi vaše novine iz 1918.

Dačić odgovorio Kovaču: Miro, pronađi vaše novine iz 1918.
Foto: Arhivska fotografija | Dačić odgovorio Kovaču: Miro, pronađi vaše novine iz 1918.

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odgovorio je hrvatskom predsjedniku Odbora za spoljnu politiku Sabora Miru Kovaču.

Da podsjetimo, predsjednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Miro Kovač rekao je da srpska vojska nije došla u Dalmaciju 1918. da spase Hrvate, već da osigura veliku Srbiju.

“Umesto što me ocenjuje, veliki poznavalac "povijesti" Miro Kovač neka potraži u arhivama naslove iz hrvatske štampe 1918. pa će se uveriti šta je istina”, to je za "Novosti" rekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić i odgovorio na riječi predsjednika Odbora za spoljnu politiku Sabora da "srpska vojska nije došla u Dalmaciju 1918. da spase Hrvate, već da osigura veliku Srbiju" i da ministar spoljnih poslova Srbije "manipuliše, ne zna istoriju i mora na popravni".

On je reagovao na nedavnu Dačićevu izjavu da je srpska vojska 1918. spriječila da Dalmacija postane italijanska.

“Nešto nije u redu. Ako je 1918. na rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Italijana, a danas s rive bacaju srpske vaterpoliste u more”, rekao je Dačić neposredno poslije napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu.

Inače, decembra 1918. splitski dnevnik "Novo doba" (kasnije "Slobodna Dalmacija") na naslovnoj strani je objavio da je u Split ušla srpska vojska da su građani klicali "Dobro došli, braćo". Među okupljenim Splićanima bilo je mnogo navijača Hajduka koji su vikali: "Živjela srpska vojska, živjela Jugoslavija". Tadašnji glavni urednik Vinko Kisić, atmosferu u danima propasti Austrougarske opisao je kao "delirijum oduševljenja.

(večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije