Ex -Yu

Dačić zatražio blagoslov patrijarha Irineja

Dačić zatražio blagoslov patrijarha Irineja
Dačić zatražio blagoslov patrijarha Irineja

BEOGRAD- Mandatar za sastav nove vlade Srbije Ivica Dačić zatražio je blagoslov od NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja za sastavljanje vlade.

"Zatražio sam blagoslov za sastav vlade, što je u interesu svih građana koje god da su vere ili mišljenja", rekao je Dačić sinoć novinarima u Patrijaršiji.

On je istakao da njegova uloga u novoj vladi neće biti da razdvaja i dijeli, već da se nađe "zajednički imenitelj" - da se sačuva mir, da svi građani imaju ista prava i da Srbija sačuva državne i nacionalne interese, kao i da sabere „kolektivnu snagu“ za jačanje države.

Patrijarh Irinej rekao je da mu je drago što može da pozdravi mandatara za sastav nove vlade Srbije i ocijenio da formiranje vlade nije ni lak niti jednostavan posao, poput prilika u kojima se Srbija sada nalazi.

„Potrebno je mnogo dobre volje i svesti da u ovom vremenu moramo svi biti jedinstveni. Mislim da je jedinstvo prva stvar i prva potreba trenutno u našem javnom političkom životu i da svima nama, celom narodu, mora da bude interes da se Srbija podigne sa nivoa na kome se nalazi, da se stvore bolji uslovi – politički, ekonomski i drugi“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je rekao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) zainteresovana da i u novoj vladi Srbije postoji ministarstvo vjera, samostalno ili spojeno sa nekim drugim resorom, po mogućstvu sa Ministarstvom za dijasporu ili sa nekim drugim srodnim ministarstvom, kao što je Ministarstvo kulture.

On je naglasio da se SPC ovim prijedlogom ne miješa u život države, jer, kako je istakao, „crkva je odvojena od države“.

Dačić je rekao da je stav SPC-a, ali i ostalih vjerskih zajednica u Srbiji sa kojima je razgovarao, da treba da se sačuva Ministarstvo vjera i u novoj vladi.

„Ukidanje Ministarstva vera i stavljanje na nivo komisija, direkcija ili uprava ličilo bi na jedan protekli period kada država i društvo nisu imali adekvatan odnos prema verskim zajednicama“, rekao je Dačić.

On je najavio da će o tome razgovarati sa svojim partnerima – SNS, URS i koalicijom SPS-PUPS-JS, te izrazio uvjerenje da će se o tome postići pozitivan pristup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije