Ex -Yu

Danas izvještaj o uzrocima nesreće helikoptera

Danas izvještaj o uzrocima nesreće helikoptera
Danas izvještaj o uzrocima nesreće helikoptera

BEOGRAD - Tehnička komisija RV i PVO, koja se bavila uzrocima i okolnostima pada helkoptera Vojske Srbije u kojem je sedam osoba izgubilo život, juče je završila izvještaj i danas će ga predati Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Nadležnom tužilaštvu je već predat izveštaj komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbija Ljubiša Diković. Obje komisije koje ispituju pad helikoptera završile su izvještaje, ali javnost ni tri nedjelje kasnije ne zna šta je izazvalo udes i da li je bilo propusta u lancu komandovanja, piše Blic.

Detalje iz izvještaja do sada je iznosio samo premijer Srbije Aleksandar Vučić, a ministar odbrane Bratislav Gašić juče je na pitanje može li, zbog porodica poginulih, da kaže tačan dan kada će podaci iz izvještaja biti javni odgovorio da to nije u njegovoj nadležnosti, i da će javnost biti upoznata sa izvještajem čim komisija završi rad.

Tehnička komisija RV i PVO, kako je saopšteno, došla je do svih podataka na osnovu kojih je izvršila analizu i izvela zaključke, a sve to navedeno je u izveštaju "sa kompletnom pratećom dokumentacijom od oko 500 stranica". U komisiji su bili pripadnici više institucija Vojske i Ministarstva odbrane.

Premijer Srbije izjavio je juče da je pročitao i drugi izvještaj o padu helikoptera i da postoje dvije važne stvari koje će javnost saznati. Naveo je da je "sigurno da je bilo tehničkih propusta, ali da oni nisu odlučujuće doprineli nesreći". Vučić je rekao da se nada da će detalje o nesreći saopštiti nadležni iz Tužilaštva.

“Što se mene tiče, Tužilaštvo može da objavi izveštaj bilo kad. Vi ih pozovite. Pitajte tužioce, mogli su da ih objave kad god. Јa ne smem da ih pozovem, jer je to nezavisno telo”rekao je Vučić.

Komisija za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera 13. marta, koju je formirao komandant RV i PVO, danas će predati izvještaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovno-medicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije