Ex -Yu

Danas obilježavanje stradanja Srba u "Oluji", u Hrvatskoj "Dan pobjede"

Danas obilježavanje stradanja Srba u "Oluji", u Hrvatskoj "Dan pobjede"
Danas obilježavanje stradanja Srba u "Oluji", u Hrvatskoj "Dan pobjede"

BANJALUKA, BEOGRAD - Hrvatska danas obilježava početak vojne akcije “Oluje”, za Hrvate "Dan pobjede", a za Srbe – dan žalosti.

Iako dio javnosti u Hrvatskoj ne odobrava za srpski narod uvrijedljivu manifestaciju i vojnu paradu povodom 20. godišnjice akcije "Oluja", Hrvatsku to ne obeshrabruje. Parada će biti održana, a na ulice će izaći oko 2.000 vojnika.

Srbija, s druge strane, obilježeva Dan sjećanja na stradanje i progon Srba, 5. avgust, centralnom državnom manifestacijom kod Sremske Rače.

Skup, koji će se održati na 20. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", tokom koje je protjerano 250.000 Srba, a više hiljada ubijeno ili nestalo, počeće simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu u Sremskoj Rači.

Vučić i Dodik će u rijeku spustiti vijence u znak sjećanja na sve stradale Srbe, a nakon toga će na platou pored mosta parastos služiti patrijarh srpski Irinej.

Manifestacija će, kako najavljuju u vladi, biti nastavljena umjetničkim programom "Naša je tuga...velika" i obraćanjem Vučića, Dodika i "devojke iz kolone", izbjeglice Ðurđice Popović.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće i članovi vlada Srbije i RS, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine RS i drugih državnih organa, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.

Sutra tačno u podne oglasiće se zvona sa srpskih pravoslavnih crkava u Srbiji i Republici Srpskoj i sve sirene.

Iz vlade pozivaju građane Srbije da u podne zastanu kad se oglase zvona i sirene i da taj minut posvete sjećanju na sve ubijene i stradale.

Istovremeno, Hrvatska će danas i sutra obilježavati Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja i slaviti svoje ''''oslobađanje od tuđe okupacije''''.

U Hrvatskoj će ove godine "Oluja" prvi put biti obilježena vojnom paradom u Zagrebu na kojoj, uprkos planovima i nadama domaćina, neće učestvovati zapadne zemlje, a dan kasnije i u Kninu, tradicionalnom proslavom tokom koje će pjevati Marko Perković Tompson i biti otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Akcija Oluja počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

U operaciji je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog veća odbrane, dok je srpska strana imala 31.000 vojnika.

U toj akciji izbjeglo je više od 250.000 Srba, pa se ona ubraja u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Nema preciznih podataka o žrtvama. Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske Oluja nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar Veritas u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.

(Agencije, RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije