Ex -Yu

Danas sjednica SB UN zbog vojske Kosova i biće "otvorena"

Danas sjednica SB UN zbog vojske Kosova i biće "otvorena"
Foto: N.N. | Danas sjednica SB UN zbog vojske Kosova i biće "otvorena"

BEOGRAD, NJUJORK -- SB UN održaće danas sjednicu na zahtjev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju vojske, a na kojoj će govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednica će biti održana u 15 sati (21 po srednjoevropskom vremenu) i biće otvorena za javnost.

Predsjednik Vučić izjavio je u subotu uveče da će ići na sjednicu kako bi rekao istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila kako bi bio postignut kompromis, a koliko drugi to nisu željeli.

On je istakao da je Srbija upozorila cijelu medjunarodnu zajednicu na poteze Prištine, pet stalnih članica SB UN, 10 ostalih članica, Generalnu skupštinu UN.

"Pokušaću da kažem da smo prihvatili Briselski sporazum, kao tezak sporazum, sve smo iznijeli na svojim plećima, ali smo znali da je Srbiji potreban mir", ukazao je Vučić i podvukao da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi.

On je ponovio da je Srbija ispunila sve stavke Briselskog sporazuma i teške uslove, a Priština nijednu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsjedavajući SB UN iz Obale Slonovače zakazao hitnu sjednicu na osnovu zahtjeva Srbije.

Dačić je rekao i da je veoma važno da se na sjednici SB čuje stav Srbije o formiranju kosovske vojske, kao i da očekuje da će izlaganje predsjednika Aleksandra Vučića naići na veliku podršku članica SB UN.

Dačić je izrazio sumnju da će SB donijeti bilo kakvu odluku povodom poteza Prištine zbog, kako je rekao, neslaganja velikih sila.

"Biće teško promeniti stavove velikih sila o tom pitanju, ali je veoma važno da se ukaže na kršenje Rezolucije 1244 kao jedinog pravno validnog dokumenta koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i kojim nije predvidjeno formiranje bilo kakvih oružanih snaga", rekao je Dačić.

Istakao je da je veoma važno što na sjednici učestvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić što je, kaže, bio i jedan od razloga što je prihvaćeno da se sjednica održi.

"Predsednik će izneti stavove Srbije i očekujem da će naići na veliku podršku članica SB, ali Savet neće biti u stanju da donese bilo kakvu odluku zbog neslaganja velikih sila", rekao je ministar i dodao da je veoma važno da se čuje osuda čina Prištine i stav Srbije u medjunarodnoj javnosti.

Dačić smatra važnim i to što nijedna članica SB nije bila protiv sazivanja sjednice, ali napominje da su SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska i Holandija tražile zatvorenu sjednicu, dok su zahtjev Srbije da sjednica bude otvorena podržale Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Bolivija i Kazahstan.

Sjednici SB prisustvovaće i predsjednik KiM Hašim Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije