Ex -Yu

Danas svečana inauguracija Vučića

Danas svečana inauguracija Vučića
Foto: Ilustracija | Danas svečana inauguracija Vučića

BEOGRAD - U Beogradu će danas biti održana svečana inauguracija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koja će, kako se očekuje, okupiti najviše stranih zvaničnika u srpskoj prijestonici u posljednje gotovo četiri decenije.

Ceremoniji u Palati "Srbija" prisustvovaće brojni zvaničnici zemalja iz regiona, Evrope i svijeta, a dolazak su potvrdili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i članovi ovog tijela Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

U Palati "Srbija" okupiće se, kako se očekuje, oko 5.000 gostiju, više od 60 stranih zvaničnika, 300 novinarskih ekipa, a prema protokolu, ceremonija počinje u 19.00 časova, nakon čega je planirano obraćanje predsjednika Vučića i kulturni program.

Svečanosti će prisustvovati predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Crne Gore Filip Vujanović, a očekuje se i dolazak predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, te ministra odbrane Italije Roberte Pinoti.

Najavljen je dolazak austrijskog kancelara Kristijana Kerna, šefa diplomatije Austrije Sebastijana Kurca, premijera Mađarske Viktora Orbana, te zvaničnika Bugarske i Rumunije.

Iz Brisela je stigla potvrda da će proslavi prisustvovati komesar za proširenje EU Johanes Han.

Kinu će u Beogradu predstavljati potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuen, a Rusiju potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin. Očekuje se i dolazak Gerharda Šredera u svojstvu izaslanika njemačkog kancelara i predsjednika, Angele Merkel i Frank-Valtera Štajnmajera.

Šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata Bin Zajed stigao je u Beograd još u srijedu, 21. juna.

Zanimljivo je da će se danas pod krovom Palate "Srbija" zajedno naći i predstavnici dva vojna tabora - NATO i ODKB. Alijansu predstavlja prvi zamjenik generalnog sekretara Rouz Gotemiler, a ODKB generalni sekretar organizacije Jurij Hačaturov.

Očekuje se i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsjednicima Srbije - Borisavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću...

Među zvanicama na Vučićevoj inauguraciji je i delegacija Srpske demokratske stranke /SDS/ koju predvodi stranački lider Vukota Govedarica, a članovi su predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević i generalni sekretar stranke Igor Ostojić.

Pozvani su i lideri opozicije u Srbiji, od kojih su neki potvrdili da će prisustvovati.

Gosti svečanog prijema u Palati "Srbija" moći će da vide kopiju najstarijeg dokaza srpske države - pečatni prsten srpskog kneza Strojimira, jednog od poznatih vladalaca srpske dinastije Vlastimirović. Prsten datira iz devetog vijeka i izrađen je od zlata.

Tokom ceremonije u šest salona i dva foajea biće prikazana bogata istorija Srbije, a svaki će pokrivati određenu regiju zemlje - od južne, istočne, centralne i zapadne Srbije, do Vojvodine, Kosova i Metohije, Beograda.

Predviđen je i bogat kulturno-umjetnički program. Nastupiće hor djece Srbije pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, ansambl "Vrelo", KUD "Kolo", plesačka trupa "Una Saga Serbika" i trubački orkestar Dejana Petrovića.

Gostima će biti služeni isključivo domaći specijaliteti i vina.

S obzirom na značaj skupa, kojem će prisustvovati desetak šefova država i vlada, neke od zvanica će biti pojedinačno obezbjeđivane, a o svima će brinuti elitne jedinice Vojske Srbije i MUP-a.

Vučić je za predsjednika Srbije izabran 2. aprila, a zakletvu je položio pred poslanicima Skupštine Srbije 31. maja, kada je počeo da mu teče petogodišnji mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije