Ex -Yu

"Danas" traži pomoć za Radmilu Čolić

"Danas" traži pomoć za Radmilu Čolić
Foto: Danas.rs | "Danas" traži pomoć za Radmilu Čolić

Novinarka lista "Danas" Radmila Čolić teško je bolesna i potrebna joj je finansijska pomoć za terapiju u inostranstvu koja bi bila uspješnija od dostupne u Srbiji.

Radmila je 2006. godine dobila tumor tipa Astrocitom gradusa 2, koji je tada uspješno odstranjen na Odjeljenju za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) i tretiran terapijom zračenjem. Zbog mogućeg recidiva svake godine je rađena kontrola magnetnom rezonancom, sa pozitivnim ishodom. Zahvaljujući stalnom medicinskom nadzoru, Radmila je 2012. godine rodila devojčicu.

Šest godina kasnije, juna 2018. godine, suprotno mišljenju onkologa da poslije punih 12 godina ne bi trebalo da se ponovi tumor, kontrolni snimak je potvrdio – recidiv. Odmah je operisana na istoj klinici, a histopatološki nalaz je ukazivao na najgoru vrstu moždanog malignog tumora Glioblastom gradusa 4. Predložena je kombinacija zračenja i hemioterapije, na žalost sa vrlo malim izgledom za izlječenje.

U razgovoru sa našim ljekarima, došlo se do informacije o novim postupcima u lječenju tumora u svijetu, kao i novim preparatima koji se koriste u tu svrhu. Da bi se progresija bolesti zaustavila, pomoć je potražena u japanskoj klinici Resurrection-Clinics Germany UG u Dizeldorfu, koja je specijalizovana za tumore i rijetke bolesti. Radmila je primila početnu imuno terapiju lijekom Gc Maff kojim se podstiču ćelije odbrambenog sistema da prepoznaju ćelije raka i uništavaju ih, što sa drugim primijenjenim terapijama do sada nije bio slučaj.

Nastavak liječenja podrazumijeva vakcinu od uzorka izvađenog tumora koja se izrađuje u Japanu.

Troškove puta, smještaja i liječenja je do sada pokrivao naš list, gdje Radmila radi od osnivanja 1997. godine, ali troškovi nove terapije su previsoki za firmu. Prema procjenama stručnjaka za nastavak liječenja potrebno je 50.000 evra.

Pozivamo sve partnere, saradnike i sve ljude dobre volje u zemlji i inostranstvu da se priključe akciji “’Danas’ traži pomoć za Radmilu Čolić” i uplatom na priloženi račun ili na drugi način pomognu da naša draga koleginica još jednom dobije najvažniju bitku života i nastavi da odgaja svoju ćerkicu.

ŽIRO-RAČUN kod Komercijalne banke

205-9011007479772-26

(danas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije