Ex -Yu

Demonstranti Ivanovu: Ti si sramota za Makedoniju

Demonstranti Ivanovu: Ti si sramota za Makedoniju
Demonstranti Ivanovu: Ti si sramota za Makedoniju

SKOPLJE - Učesnici ”Šarene revolucije” u Skoplju protestovali su zbog toga što je predsjednik države Đorđe Ivanov selektivno poništio samo deo abolicija.

On je njima u aprilu pomilovao 56 političara i njihovih saradnika i poručili mu da je "sramota za Makedoniju".

"Horhe, ti si sramota za Makedoniju", pisalo je na velikom transparentu koji su nosili demonstranti na građanskim protestima koji su održani pod motom "Selektivna pravda je nepravda".

Građani Makedonije, koji nezadovoljni vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog protestuju već osam sedmica, Ivanova smatraju marionetom lidera vladajuće stranke.

Učesnici "Šarene revolucije" protestovali su pred Portom Makedonija zbog djelomičnog povlaćenja abolicije i ponovo obojili tu trijumfalnu kapiju. Učesnici građanskh demonstracia taj objekat smatraju simbolom vladinog kontroverznog projekta "Skoplje 2014".

Pedsjednik Makedonije Đorđe Ivanov poništio je u petak samo 22 abolicije političara koje je samovoljno pomilovao u aprilu i pored insistiranja EU, SAD i makedonske opozicije da povuče svih 56 abolicija.

EU i SAD ponovile su da abolicija 56 političara i njihovih saradnika u Makedoniji mora u cjelini da bude povučena. Da je za rješavanje krize u Makedoniji neophodno cjelovito, a nikako selektivno poništavanje abolicije smatraju i najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, kao i sve manje političke stranke u Makedoniji.

Povod za početak građanskih protesta upravo je bila odluka od 12. aprila da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Među njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsjednika i vlade, i da se umjesto nje formira ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahtjeva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rješavanju krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dvije godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsjednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Kriza je počela kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se riješi kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije