Ex -Yu

Demonstranti ofarbali lavove na mostu "Goce Delčev" u Skoplju

Demonstranti ofarbali lavove na mostu "Goce Delčev" u Skoplju
Demonstranti ofarbali lavove na mostu "Goce Delčev" u Skoplju

SKOPLJE - Demonstranti, koji su večeras 11. put protestovali u Skoplju, bacali su farbu na lavove na mostu "Goce Delčev" koji su dio projekta "Skoplje 2014", pošto im policija nije dozvolila da oboje sjedište Ustavnog suda.

Ustavni sud je 16. marta na zatvorenoj sjednici ukinuo izmjene Zakona o pomilovanju, čime je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov dobio mogućnost da pomiluje osuđene za izborne neregularnosti, pedofiliju, narkodilere, kao i lica osuđena za djela protiv čovječnosti.

Farbanjem državnih institucija i spomenika, građani pokazuju nezadovoljstvo vlašću i izražavaju revolt prema projektu "Skoplje 2014" za čiju je realizaciju Vlada potrošila puno novca.

Protesti su, kao i predthodnih večeri, u organizaciji građanske inicijative "Protestujem" počeli ispred sjedišta Specijalnog javnog tužilaštva, čime demonstranti izražavaju podršku radu ove institucije, a završili su ispred Vlade, prenose makedonski mediji.

Osim ukidanja odluke o aboliciji političara umiješanih u aferu "Prisluškivanje", demonstranti traže i neopozivu ostavku predsjednika Ivanova, uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize i formiranje prelazne vlade.

Oni se protive i održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 5. juna.

Večeras su protesti održani samo u Skoplju, a najavljeno je da će u ostalim gradovima Makedonije, gdje su održavani protesti, okupljanja biti nastavljena od ponedjeljka.

Makedonci su danas protestovali i u Beču i Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije