Ex -Yu

Der Spiegel: Šta se dogodi kad EU zatvori svoje granice

Der Spiegel: Šta se dogodi kad EU zatvori svoje granice
Foto: Ilustracija | Der Spiegel: Hrvatski policajci tukli i pljačkali migrante

ŠID - Njemački nedjeljnik "Der Spiegel" objavio je na svom portalu veliku reportažu o ''migrantima na Balkanskoj ruti'' pod naslovom "Nasukani u ruinama Šida", u kojem opisuje pokušaje migranata koji se nalaze u srpskom gradu Šidu da uđu u Hrvatsku i tako napokon dođu na tlo Evropske unije.

U tekstu se ističe da je na Balkanskoj ruti i dalje zarobljeno oko deset hiljada migranata, a njihova sudbina je primjer šta se dogodi ''kada EU zatvori svoje granice''.

U članku se ističe da je Šid udaljen 15 kilometara od hrvatske granice te da migranti borave u napuštenim tvorničkim halama i urušenim kućama, pokušavajući da se ugriju i zaštite od zime dok ne pronađu način kako bi prešli granicu. Hrvatska policija granicu nadzire dronovima i helikopterima, a migranti imaju cilj ne samo da pređu granicu nego da budu od organa reda te nekako dođu do Zagreba koji je udaljen 300 kilometara. Većina u tome ne uspijeva, navodi "Der Spiegel".

Među migrantima se događaju i sukobi, na primjer jedna tučna noževima između grupe Avganistanaca i Alžiraca.

Sve više Iranaca

Navode i primjer 26-godišnjeg migranta iz Alžira koji je već deset puta uhvaćen od strane hrvatske policije pri pokušaju ilegalnog prelaska granice i vraćen u Srbiju, a u šumama oko Šida boravi već četiri mjeseca.

Novinari su razgovarali i s migrantima koji kažu da su ih hrvatski policajci tukli, a neke i opljačkali, dok volonteri "Doktora bez granica" koji dva puta nedjeljno dolaze kako bi migrantima ponudili medicinsku pomoć konstatuju da su na mnogima od njih primijetili masnice koje su u skladu s udarcima pendreka. Hrvatska policija pak demanuje bilo kakvo neprofesionalno ponašanje.

Spominje se i da Iranci već nekoliko mjeseci mogu da dođu u Srbiju bez vize, te da se sve više njih odlučuje pod krinkom godišnjeg odmora domoći susjedne zemlje, a tako ilegalno pokušati da uđe u Evropsku uniju.

''Dolaze inžinjeri, koji u Iranu moraju da rade kao taksisti, dolaze ljudi poput jedne diplomirane biologinje, koja ne može da nađe posao'', piše "Der Spiegel" i navodi kako Iranci krijumčarima plaćaju sedam hiljada evra po osobi da bi ih nekako uveli u EU.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije