Ex -Yu

Devenport: Srbija demonstrirala profesionalizam

Devenport: Srbija demonstrirala profesionalizam
Devenport: Srbija demonstrirala profesionalizam

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je Srbija, u procesu evrointegracija, demonstrirala profesionalizam i posvećenost, i istakao da Evropska komisija i države članice EU pružaju punu podršku Srbiji na njenom putu ka članstvu u toj zajednici zemalja.

Govoreći na 88. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO), čija je tema "Srbija, zapadni Balkan i evroatlantska zajednica", Devenport je istakao da Srbija i ostale zemlje kandidati za članstvo u EU moraju da posebnu pažnju obrate na tri oblasti koje nisu bile u prvom planu kod država koje su pristupale EU u ranijem periodu.

Kako je objasnio, fokus EU stavljen je na uspostavljanje vladavine prava, reformu pravosuđa i pravosudnih institucija, efikasnu borbu protiv korupcije i diskriminacije, kao i omogućavanje slobode medija.

Druga važna oblast koja je, kako je dodao, takođe naglašena u strategiji EU o proširenju, jeste bolje upravljanje ekonomskim sistemom.

"U reformu ekonomskog sistema ušlo se s velikim entuzijazmom, posebno u Srbiji, zbog čega ministri finansija i ekonomije iz zemalja članica EU podržavaju strukturne i ekonomske reforme u Srbiji", rekao je Devenport.

Treća oblast kojoj je dat veliki prioritet jeste reforma državne administracije, odnosno javne i lokalne uprave.

Prema Devenportovim riječima, to je veoma važno kako bi se stvorili uslovi za efikasno implementiranje zahtjeva koji se budu pojavljivali u procesu pridruživanja.

"Javna administracija, koja je svjesna činjenice da pruža javnu uslugu građanima, takođe je važna za reforme, poput ekonomskih reformi i stvaranja poslovne klime koja će da privuče domaće i inostrane investitore", objasnio je Devenport.

Govoreći konkretno o Srbiji, Devenport je istakao da je u procesu evrointegracije Srbije veoma važan dijalog između Beograda i Prištine.

Kako je dodao, na pitanje novinara zašto je došlo do zastoja u tom dijalogu, Devenport je istakao da se nije saglasio s takvim tumačenjem.

"Bio je problem jer su u Srbiji i na Kosovu bili izbori, zbog čega je bilo perioda kada nije bilo vlade, posebno na Kosovu prošle godine. Ali kada je Vlada formirana, Beograd i Priština su veoma brzo krenuli da učestvuju u daljem nastavku dijaloga, koji je (Federika) Mogerini imala priliku da olakša. To je dovelo do pozitivnog ishoda kada je riječ o sporazumu o pravosuđu i civilnoj zaštiti", rekao je Devenport.

On je ponovio da je za EU ključni prioritet napredak procesa proširenja u regionu jer će to zemljama zapadnog Balkana pružiti neophodnu ekonomsku i političku stabilnost, kao i prosperitet zasnovan na demokratiji, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava.

S tim u vezi, Devenport je konstatovao da je otvaranjem pregovora o pristupanju EU januara 2014. Srbiji dato važno priznanje o napretku koji je napravila na putu evrointegracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije