Ex -Yu

Dikić ponovo saslušan: Šest sati pred tužiocem

Dikić ponovo saslušan: Šest sati pred tužiocem
Dikić ponovo saslušan: Šest sati pred tužiocem

PODGORICA - Penzioni general i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić ponovo je u sredu saslušavan u Tužilaštvu Crne Gore u Podgorici.

On je saslušan u vezi sa okolnostima planiranja terorističkog napada u izbornoj noći, 16. oktobra.

Dikić se sumnjiči da je bio vođa grupe srpskih državljana koja je uhapšena noć uoći izbora, a juče je u tužilaštvu proveo gotovo šest sati.

To je bio drugi dan za redom da Dikića policija sprovodi od Spuža do Tužilaštva. U utorak, Dikić je, prema pisanju Pobjede, u Tužilaštvu proveo sedam sati.

Za to vrijeme zgradu je obezbijeđivao veliki broj policajaca.

U protekla dva dana Dikić je sa tužiocem razgovarao ukupno 13 sati, što ukazuje da je iznio podrobna objašnjenja i uloge članova grupe za koje istražitelji osnovano sumnjaju da su planirali da izazovu nerede nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Dikić je morao pred tužiocem da objasni i vezu sa Aleksandrm Sinđelićem, koji je, takođe, prema operativnim podacima, bio organizator kriminalne organizacije.

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Dikić se tereti da je sa Aleksandrom Sinđelićem početkom oktobra na teritorije Srbije i Crne Gore organizovao kriminalnu grupu koja je namjeravala da 16. oktobra poslije 23 sata upadne u zgradu Skupštine i puca na građane i policiju.

Crnogorska policija i Specijalni tim 15. oktobra pohvatali su dio grupe koja je pripremala napad na građane koji su, prema ranijim najavama lidera Demokratskog fronta, trebali da se okupe pred Skupštinom nakon proglašenja izbornih rezultata.

Kako je ranije Pobjeda pisala, Dikićeva grupa imala je zadatak da uđe na bočni ulaz zgrade Skupštine Crne Gore, prerušena u policijske uniforme i da napadne policiju, a bila im je namjera i da, kako su sami to kazali, pokušaju napad na premijera Mila Đukanovića. Jedan od organizatora-Aleksandar Sinđelić još nije uhapšen.

Njemu će crnogorski istražitelji uručiti poziv za saslušanje, a ukoliko se ne odazove, za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Okrivljenima se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Istražitelji su zaplijenili dva kriptovana telefona kojim su osumnjičeni komunicirali, dok je treći lociran u Moskvi.

Osim Velimirovića, Dikića i Sinđelića, Specijalno državno tužilaštvo donelo je naredbu za sprovođenje istrage za još 13 osoba: Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Aleksandra Čurovića, Aleksandra Aleksića, Nikolu Đurića, Sinišu Ćetkovića, Dejana Stanojevića, Miloša Aćimovića, Ivicu Matića i Pericu Andrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije