Ex -Yu

Đukanović: Konferencija ispunila očekivanja

Đukanović: Konferencija ispunila očekivanja
Đukanović: Konferencija ispunila očekivanja

BERLIN/PODGORICA - Konferencija u Berlinu pokazala je novu inicijativnost Njemačke i Evropske komisije u odnosu na zemlje zapadnog Balkana, poručio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

"Očekujem da bi, budući da je projektovan kontinuitet ovakvih konferencija, to trebalo da doprinese bržoj i kvalitetnijoj integraciji svih zemalja zapadnog Balkana", rekao je Đukanović, ističući da je konferencija u Berlinu, održana pod pokroviteljstvom Vlade Njemačke, ispunila njegova očekivanja.

On je naveo da je na konferenciji razgovarano o paketu političko-bezbjednosnih pitanja, kao i o razvojnim pitanjima, saopšteno je iz Vlade u Podgorici.

"U okviru političko-bezbjednosnih pitanja tretirali smo otvorena pitanja ili probleme koje smo prenijeli u novi milenijum iz posljednje decenije prošlog vijeka, a to su pitanja BiH, Makedonije, odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova, uz afirmativan odnos prema onome što je Crna Gora učinila na planu vlastite integracije", rekao je Đukanović.

On je ukazao na međuzavisnost najstrožih kriterijuma na kojima instistira EU - unapređenje vladavine prava, dalji razvoj demokratije i ekonomski razvoj.

Đukanović je predložio da bi trebalo potencirati još jednu dimenziju EU, dimenziju njene odgovornosti za razvojno sustizanje Evrope od zemalja regiona koji je najviše zaostao na evropskom kontinentu, a bez čije integracije nema ujedinjene Evrope.

"Moj prijedlog je bio da se razmisli o tome da li bi Evropska komisija mogla da kreira širi investicioni paket prema zemljama zapadnog Balkana koji bi, prije svega, pretendovao da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, boljem uvezivanju regiona sa ključnim evropskim koridorima", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, na taj način biće stvoreni uslovi za ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjesta, a onda i za napredak na planu demokratskog razvoja i ispunjavanja standarda ka punopravnom članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije