Ex -Yu

Đukanović: Najstrože sankcije za slučaj inficiranih beba

Đukanović: Najstrože sankcije za slučaj inficiranih beba
Đukanović: Najstrože sankcije za slučaj inficiranih beba

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da neće oklijevati da zatraži najstrože sankcije kada je riječ o inficiranju beba u porodilištu u Bijelom Polju, naglašavajući da crnogorsko društvo ne smije tolerisati ovakve tragedije, odnosno gubitak dječijeg života.

Poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Milutin Simović tokom premijerskog sata postavio je pitanje o inficiranju beba u bjelopoljskoj bolnici.

"Koje mjere i aktivnosti su preduzete radi utvđivanja uzroka i sprečavanja novih slučajeva. Ovakvi slučajevi predstavljaju veliki izazov, pokreću na akciju svih segmenata društva i pozivaju na odgovornost svih, bez obzira na funkciju ili na kom nivou rade", rekao je Simović.

Odgovarajući na ovo pitanje, Đukanović je izrazio žaljenje zbog gubitka jednog života i saosjećanje sa ljudima koji su pogođeni ovim što se dogodilo u Bijelom Polju.

"Ne možemo se pomiriti sa činjenicom da se izgubi jedan život u okolnostima koje se nisu dešavale ni prije nekoliko decenija kada smo bili daleko nerazvijeniji. Kvalitet usluga nije na adekvatnom nivou. Ova vlada radi na unapređenju zdravstvene infrastrukture. Pokazuje se, nažalaost, još nedovoljno efikasno", naglasio je Đukanović.

On je rekao da su u konkretnom slučaju uočeni brojni nedostaci i nepravilnosti.

"Ovih dana su u javnosti prisutne polemike šta je moglo da bude učinjeno, a nije. Neću oklijevati da zatražim najstrože sankcije za slučaj u bolnici u Bijelom Polju", istakao je Đukanović. 

U podgorički Klinički centar je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Tri bebe iz Bijelog Polja koje se liječe u Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece, dobrog su zdravstvenog stanja i pripremaju ih za otpust kući, a i zdravstveno stanje četvrte bebe je bolje, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore. 

Crnogorsko Državno tužilaštvo otvorilo je istragu u ovom slučaju, a ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio je ostavku, kao i direktor bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije