Ex -Yu

Đukanović: Pozivnica za NATO istorijski dan za Crnu Goru

Đukanović: Pozivnica za NATO istorijski dan za Crnu Goru
Đukanović: Pozivnica za NATO istorijski dan za Crnu Goru

PODGORICA - Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je poziv za članstvo Crne Gore u NATO "istorijski za Crnu Goru“.

Đukanović je danas priredio koktel za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, predstavnike diplomatskog kora i nevladinog sektora povodom dobijanja poziva za članstvo u NATO savez. Takođe, koktelu su prisustvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić. Crnogorski premijer je istakao da je današnji dan" najznačajniji za Crnu Goru poslije referenduma 2006. godine".

"Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije. Poziv je rezultat ozbiljnog rada na ostvarivanju strateških ciljeva državne politike – punopravnog članstva u NATO i EU. Ovo je kruna dugogodišnjih državnih napora i procesa sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine. Tačno prije devet godina prijemom u Partnerstvo za mir krenuli smo na ovaj put. Danas imamo pravo na ponos što smo za relativno kratko vrijeme zavrijedili povjerenje partnera i dobili poziv za članstvo“, kazao je Đukanović.

On je istakao zadovoljstvo što je Alijansa pravilno vrednovala napore Crne Gore.

"Zahvalni smo državama članicama i administraciji NATO-a za dragocjenu pomoć  i podršku  svih ovih godina. Posebnu zahvalnost dugujemo članovima diplomatskog kora u Podgorici. Ovo je naš zajednički uspjeh. Jer, u Alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada, ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore. Svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru, kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova", naglasio je Đukanović.

Naveo je da je poziv Crnoj Gori veliki dan i za  Zapadni Balkan.

"Vjerujem  da će on dati vjetar u leđa reformskim i integracionim procesima u okruženju. Članstvo naše zemlje u NATO predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti. Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO-u, imaju interes da Balkan  bude stabilniji i bezbjedniji. To je preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja“, istakao je Đukanović.

On je istakao da je današnji dan važan događaj i za NATO.

"Pozivom našoj zemlji potvrđen je kredibilitet politike otvorenih vrata, i snaga i vizija Alijanse. Prvi put nakon šest godina jedna država je pozvana u članstvo. Poziv Crnoj Gori pamtiće se i po presedanu što je odluka po prvi put donijeta na ministarskom nivou, između dva samita. Svjesni smo da je pred nama još jedan dio puta do punopravnog članstva u Alijansi. Ali, siguran sam da ćemo ga preći kvalitetno i brzo, kao što smo ispunjavali i dosadašnje obaveze“, kazao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije