Ex -Yu

Đukanović: Sankcije Rusiji nisu pravi put

Đukanović: Sankcije Rusiji nisu pravi put
Đukanović: Sankcije Rusiji nisu pravi put

PODGORICA - Sankcije koje su uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini nisu pravi put, ocijenio je danas crnogorski premijer Milo Đukanović i istakao da, i pored tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom, Crna Gora ima pravo da samostalno kreira politiku.

Iako suverenost svake države mora da bude očuvana, smatra Đukanović, sankcije vode samo ka tome da privrede na obje strane "posrću".

"Obje stane moraju da preduzmu sve napore da prevaziđu probleme", navodi  austrijska novinska agencija APA riječi premijera čija se vlada pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Podsjećajući da Crna Gora do kraja 2015. treba da ispuni zadatke za članstvo u NATO savezu, agencija dodaje da to nije po volji Rusiji i podsjeća da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nazvao provokacijom širenje Alijanse ka zapadnom Balkanu.

Navodi se, prenose "Vijesti", i da su ruski građani investirali u crnogorsku ekonomiju kao i da predstavljaju više od 30 procenata stranih turista.

"I pored tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom, Crna Gora ima pravo da kreira svoju politiku. Želimo da nastavimo tim kursom", poručio je Đukanović.

APA navodi da Crna Gora ima reputaciju zemlje u kojoj su najviši zvaničnici, među kojima i Đukanović, povezani sa korupcijom i podsjeća da je Evropska komisija u poslednjem izvještaju o napretku ukazala na problem korupcije i organizovanog kriminala, kao i pritiske na medije.

"Izvještaj posmatramo kao objektivni pogled spolja na naše slabosti. Razumijem da Unija insistira na pravnoj državi, ali problemi se ne daju riješiti ako se ne nađe njihov korijen. A korijen je nedostatak privrednog razvoja", kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer je naglasio da je država istraživala napade na medije.

"Napad na medije znači napad na evropski put. Država je učinila neke stvari da bi pospješila slobodu medija", ističe Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije