Ex -Yu

Đukanović: Svoju budućnost nećemo dati Moskvi

Đukanović: Svoju budućnost nećemo dati Moskvi
Đukanović: Svoju budućnost nećemo dati Moskvi

TIRANA - Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da Podgorica ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom, ali da to ne znači da će “svoju budućnost dati Moskvi“.

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost za našu budućnost i da budemo član Evropske unije", odgovorio je crnogorski premijer na pitanje novinara o ekonomskim odnosima i uticaju Rusije na Crnu Goru, koja je nedavno potpisala protokol o članstvu u NATO-u, čemu se Rusija otvoreno protivila.

Đukanović je rekao da su "procesi integracije u EU i NATO nerazdvojni".

"Crna Gora će nastaviti proces reformi kako bi napredovala ka evropskoj budućnosti. Crna Gora je jedina zemlja u kojoj nije bilo rata nakon raspada bivše Jugoslavije i želimo da nam i budućnost bude takva", rekao je Đukanović, prenela je agencija ATA.

Crna Gora teži NATO-u i ima jasnu viziju o svom doprinosu stabilnosti i bezbjednosti, naveo je Đukanović i dodao:

"Članstvo u NATO ima veliki značaj i mogu pouzdano da potvrdim da se Crna Gora nalazi na putu evroatlantskih struktura a potom i na putu ka Evropskoj uniji."

Za Đukanovića je NATO garancija stabilnosti na Balkanu i u zemljama regiona.

O odnosima sa susednom Albanijom, Đukanović je rekao da dve države imaju "veoma dobru saradnju".

Albanski premijer Edi Rama rekao je ranije da će puna integracija Balkana u NATO biti strateška i vitalna investicija.

"To bi ujedno bio i najočigledniji odgovor kako na geopolitičke ambicije drugih aktera u regionu, tako i na rizike i kontinuirane pretnje koje stižu sa Bliskog istoka i Sjeverne Afrike", rekao je Rama.

Ocijenivši da je članstvo Albanije u NATO postavilo temelje za budućnost te zemlje, Rama je rekao da Tirana podržava članstvo Crne Gore i Makedonije u Alijansi.

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno proljećno zasjedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podijele teret zajedničke odbrane.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Majkl Tarner rekao da "agresivnost Rusije ima cenu" i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije