Ex -Yu

Đukić o žrtvama "Oluje": Mnoge majke i očevi nisu sahranili svoju djecu

Đukić o žrtvama "Oluje": Mnoge majke i očevi nisu sahranili svoju djecu
Đukić o žrtvama "Oluje": Mnoge majke i očevi nisu sahranili svoju djecu

BEOGRAD - Veliki broj porodica nestalih i poginulih i dalje ne zna gdje su im najmiliji, njihova grobna mjesta se izmještaju, a Hrvatska 20 godina odugovlači sa ekshumiranjem registrovanih grobnica, izjavila je predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Dragana Đukić.

"Srpske porodice čiji su najmiliji nestali ili ubijeni u Hrvatskoj trude se da prećute i ne primijete proslavu progona Srba u "Oluji" koju svake godine organizuje Zagreb, jer je to za njih nanošenje soli na ranu uvijek iznova", rekla je Đukićeva.

Ona je istakla da su mnoge majke i očevi umrli, a nisu dočekali da sahrane svoju ubijenu djecu.

"Više prosto ne znamo šta da kažemo nekoj porodici, kako da je utješimo što i poslije 20 godina nema nijednu pouzdanu informaciju o sudbini svojih najmilijih", rekla je Đukićeva.

Ona je istakla da su porodice nestalih i poginulih srećne zbog odluke Vlade Srbije da ove godine zvaničnom državnom ceremonijom obilježi progon i strašno stradanje srpskog naroda.

"Možda je to trebalo uraditi i ranije, ali bolje ikad nego nikad. Nama, porodicama, to daje podsticaj da istrajemo. Emotivno smo svi uzbuđeni i mnogo nam znači da država konačno stoji iza nas", rekla je Đukićeva.

Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza" svake godine organizuje parastose u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu povodom masovnijih stradanja Srba u Hrvatskoj.

Parastos Srbima stradalim u "Oluji" ove godine biće organizovan 5. avgusta u 11.00 časova, a prema najavi iz Srpske pravoslavne crkve, služiće ga NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Akcija Hrvatske vojske i policije pod nazivom "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgust 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

Podsjećamo da je MUP Kantona Sarajevo je zabranio skup Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije povodom obeležavanja 20. godišnjice stradanja Srba u operaciji "Oluja", a na ulicama Zagreba osvanuli natpisi i poruke protiv vojne parade koja treba da bude održana 4. avgusta.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz BiH saopštilo je da oštro osuđuje odluku MUP-a Kantona Sarajevo PU Centar da zabrani skup ispred zgrade ambasade Hrvatske u Sarajevu. Taj skup je prethodno prijavio UDIK povodom obeležavanja 20. godišnjice stradanja Srba u operaciji "Oluja".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije