Ex -Yu

Đurić: Balkan Balkancima

Đurić: Balkan Balkancima
Foto: Ilustracija | Đurić: Balkan Balkancima

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da krilatica na Balkanu treba da bude "Balkan - Balkancima", što ne znači izolacionizam, već povezivanje sa Zapadom i Istokom u korist građana.

Đurić je, na konferenciji "Nova međunarodna realnost-izazovi i perspektive", rekao da nijedna zemlja ne može sama da rješava svoje strateške probleme bez intenzivne saradnje sa drugima, te da treba podržati inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da između država Balkana budu uklonjene sve ekonomske barijere. 

"Ako uspemo da uklonimo te barijere uspećemo da na ovo područje privučemo neuporedivo više investitora, otvorima nova radna mesta i uklonimo socijalne uzroke sukoba i tenzija koju su ga obeležile. Ako budemo ekonomski snažniji bićemo više u stanju da vodimo samostalnu politiku", rekao je Đurić. 

On je istakao da je Srbija spremna da ne samo politički, već i finansijski podrži infrastrukturno povezivanje među državama Balkana, te ocijenio da zemlje regiona treba da definišu strateške pravce saradnje. 

Đurić kaže da EU, kao naznačajniji ekonomski i politički faktor na Balkanu, treba snažnije da podrži saradnju i integracione procese u regionu, kao što su jačanje ekonomskih i infrastrukturnih veza. 

On je istakao da su infrastrukturne projekte podržale ne samo EU, već i Rusija, ali i mnoge druge zemlje. 

"To je neophodno za bolje razumevanje i povezivanje država i naroda na Balkanu. Države regiona treba da se sa apsolutnim uvažavanjem odnose jedne prema drugima", rekao je Đurić. 

On je naveo da se ti odnosi moraju zasnivati na principima osnivačkih akata UN, međunarodnog prava i uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i prava naroda koji su ostali izvan granica svoje matice. 

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Đurić je istakao da je i 16 godina nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosmetu na djelu ekonomski i politički neuspjeh upravljanja. 

On je ocijenio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova rezultiralo dodatnim pogoršanjem odnosa među narodima na Balkanu, a posljedica toga su i "trajno zategnuti odnosi Srba i Albanaca". 

"Ne možete u Briselu biti za ukidanje granica, a istovremeno graditi nove granice na Balkanu", rekao je Đurić. 

On je ukazao na rast vjerskog ekstremizma i radikalizma, kao na nešto o čemu se malo govori i što se "gura pod tepih". 

On je istakao da je neophodno da se definišu šta su kratkoročni i dugoročni ciljevi na Kosovu i Metohiji, te ponovio da Srbija nikada neće priznati Kosovo. 

"Prvo moramo sebi da odgovorimo na pitanje - šta želimo da postignemo na Kosovu i Metohiji i koji su ciljevi i sredstva koja su na raspolaganju za to", rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije