Ex -Yu

Đurić: Štetna tvrdnja Lunačekove

Đurić: Štetna tvrdnja Lunačekove
Đurić: Štetna tvrdnja Lunačekove

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je netačna i štetna tvrdnja potpredsjednika Evropskog parlamenta Urlike Lunaček da je priznavanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU.

Đurić je istakao da je ta tvrdnja neodgovorna i netačna, objasnivši to činjenicom da u EU ne postoji politički konsenzus po tom pitanju jer pet zemalja EU ne priznaje samoproglašeno Kosovo, "a odluke se donose i donosiće se konsenzusom".

''Stav EU je neutralnost, a ovakve izjave štete normalizaciji odnosa. Srbija ne razgovara sa Prištinom da bi ostvarila bilo čiju geopolitičku agendu, nego da bi ojačala i pomogla svom narodu na Kosovu i Metohiji. Navijački pristup Lunačekove ne pomaže ni njoj, pa ni Prištini, kojoj toliko žarko želi da pomogne'', rekao je Đurić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, narodno osjećanje Srba sa Kosova i Metohije je takvo da će oni, uprkos pozivima i pritiscima, poput onih u izjavi Lunačekove, nastaviti da se ponosno izjašnjavanju kao građani Srbije.

''Umesto poziva da se izjašnjavaju kao državljani takozvane republike Kosovo, mnogo bi korisnije za normalizaciju odnosa na Kosovu i Metohiji bilo da se gospođa Lunaček zainteresovala za, primera radi, položaj Srba u enklavama i bezbednosne i socijalno-ekonomske uslove za održivi ostanak, povratak i opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji'', zaključio je Đurić.

Lunaček je u današnjem intervjuu "Kuriru", između ostalog, izjavila da EU više nikada neće prihvatiti novog člana "koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice", i pozvala Srbe sa Kosova da se izjasne "kao građani Kosova s jednakim pravima i dužnostima"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije