Ex -Yu

Đurić: Tači nije tražio odobrenje Beograda

Đurić: Tači nije tražio odobrenje Beograda
Đurić: Tači nije tražio odobrenje Beograda

BEOGRAD - Predsjednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da zamenik kosovskog premijera Hašim Tači nije tražio bilo kakvo odobrenje za posetu Beogradu.

"Nikakav skup koji organizuje Srbija, niti bilo koja međunarodna organizacija te vrste,  ne postoji niti postoji zahtev za tom posetom. Reč je o pokušaju odvraćanja pažnje sa značajnijih trema", rekao je Đurić za RTS i dodao da su sve to medijske spekulacije.

Upitan zbog čega je Tačiju na taj način potrebno odvraćanje od značajnijih tema, Đuriće je objasnio da je bilo mnogo "loših izjava koje su Tači i kosovski pemijer Edi Rama davali prethodni hdana".

"Bilo je mnogo loših izjava koje su davali Tači i Rama prethodnih dana i oni su pretrpeli određenu političku štetu u međunarodnim krugovima i regionu zbog pozivanja na destabilizaciju regiona. Kao da je bilo potrebno da se ođednom baci u fokus neka izmišljena, druga tema, da bi se sa toga skrenula pažnja", smatra Đurić.

Govoreći o zvaničnoj proceduri za dolazak Tačija, Đurić je precizirao da 72 sata ranije, preko oficira za vezu, dolazi do obaveštenja o poseti pokrajinskog zvaničnika.

Upitan kakva bi bila reakcija srpskih vlasti ako se Tači ipak pojavio u Beogradu, Đurić je rekao da pravosudni organi Srbije tretiraju svakog građanina na isti način.

"U tom smislu i taj naš građanin bi se u skladu sa našim zakonima našao kao predmet rada određenih institucija, ali to je posao za te institucije", kategoričan je Đurić.  

Bez zvaničnog zahtjeva

Priština nije uputila zvaničan zahtjev da se Hašimu Tačiju dozvoli da dođe u Beograd 24. aprila na skup o saradnji na zapadnom Balkanu u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje, rekao je oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

"U skladu sa dogovorenom procedurom, meni zasad ništa zvanično nije stiglo", rekao je Pavićević za beogradsku "Politiku".

Priština ima još malo vremena da eventualno zatraži dozvolu za dolazak njenog ministra spoljnih poslova u Beograd, jer je rok za odgovor 72 sata, ne računajući vikende. 

Pavićević kaže da se, prema dogovorenoj proceduri, o zahtjevima za posjete zvaničnika dvije strane i donesenom rješenju obavještava Evropska unija.

Portparol visokog predstavnika EU Maja Kocijančič izjavila je juče da EU očekuje da u slučaju posjete Tačija Beogradu bude poštovana procedura predviđena briselskim sporazumom, prema kojoj se posjeta zvaničnika dogovara posredstvom oficira za vezu. 

Tači je najavio da će doći u Beograd na konferenciju o integracijama zapadnog Balkana, koja će biti održana od 23. do 25. aprila, što je potvrdio i Omladinski odbor za obrazovanje. 

Prethodno su tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručili da će Tači biti uhapšen ako dođe u Beograd. 

Srbija je za Tačijem raspisala potjernicu zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji od 1998. do 1999. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije