Ex -Yu

Do juče terorista, danas predsjednik Sobranja: Ko je Talat Džaferi?

Do juče terorista, danas predsjednik Sobranja: Ko je Talat Džaferi?
Do juče terorista, danas predsjednik Sobranja: Ko je Talat Džaferi?

SKOPLJE - Izbor Talata Džaferija, poslanika albanske Demokratske unije za predsjednika Sobranja, bio je neposredni povod za noćašnje nemire u makedonskom parlamentu, iako on nije nepoznat ovdašnjoj javnosti.

Džaferi je bivši komandant albanskih pobunjenika, koji je 2012. imenovan za ministra odbrane Makedonije. I tada je njegov izbor izazvao veliku kontroverzu u toj zemlji.

“ONA (Oslobodilačka nacionalna armija) je sada na čelu vojske”, napisala je na svojoj Fejsbuk stranici Džaferijeva stranka, (DUI), inače, višegodišnji manjinski partner u vladi Nikole Gruevskog.

Njegovo imenovanje izazvalo je tada oštru reakciju makedonskih veterana iz sukoba 2001. godine vođenog između albanskih pobunjenika i državnih snaga bezbjednosti, koji su zapretili protestima zbog novog ministra koji se nekada borio protiv njih kao komandant 116. brigade ONA-e.

“Zbog jedinica na čelu sa Džaferijem i njenih metaka, nemam pola svojih unutrašnjih organa”, rekao je tada za BIRN penzionisani general Stojanče Angelov, pokazujući svoje ožiljke koji ga još podsjećaju na brojne operacije kojima je podvrgnut 2001. godine.

Džaferi je tada izjavio da je njegov cilj da oružane snage pretvori u “simbol suživota, tolerancije i poštovanja različitosti”.

Rođen je 1962. godine kod Gostivara.

Makedoniju je napustio kao tinejdžer i upisao se u vojnu školu u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, gdje je kasnije pristupio Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) i napredovao sve dok se ranih devedesetih nije raspala zajednička država.

Nakon što je 1991. godine Skoplje proglasilo nezavisnost, on je postao visoki oficir novoosnovane makedonske vojske.

Bio je raspoređen u Tetovo, grad u kojem su se 2001. godine vodile brojne bitke tokom kratkog ali nasilnog oružanog sukoba.

Kada je 2001. izbio sukob, Džaferi je dezertirao iz vojske i pridružio se albanskim pobunjenicima koji su se borili protiv makedonskih snaga bezbjednosti.

Njegova 116. brigada ONA-e vršila je vojne operacije u Gostivaru, ali se malo šta drugo zna o njegovim aktivnostima u tom periodu.

U Džaferijevoj zvaničnoj biografiji na internet stranici Ministarstva odbrane ne pominje se šta je radio tokom 2001. godine.

Sukob je okončan iste godine potpisivanjem Ohridskog mirovnog sporazuma, koji garantuje veća prava Albancima.

Kao rezultat toga, država je amnestirala Džaferija i njegove saborce.

Za građane albanske nacionalnosti, imenovanje bivšeg komandanta predstavlja veliku pobjedu vojnog krila bivše ONA-e, koja je sada dio DUI.

Veterani ONA-e do sada su se u stranci nalazili u zapećku i rijetko su imenovani na više funkcije.

Ubrzo nakon završetka sukoba, Džaferi je pristupio DUI, koja je postala najpopularnija politička stranka među Albancima u Makedoniji i redovno se nalazila u svim sastavima vlade.

Od 2004. do 2006. godine, Džaferi je bio zamjenik ministra odbrane.

Neke njegove bivše kolege izjavile su da je on pravičan čovjek koji ne dijeli ljude po nacionalnosti.

“Radila sam u kabinetu tadašnjeg zamjenika ministra. Kada je Džaferi došao, doveo je sa sobom svoju albansku pomoćnicu... Međutim, nije bio zadovoljan njenim radom i odlučio je da me zadrži kao svoju saradnicu. Rekao mi je da mu je potreban neko ko poznaje posao, a da nacionalnost nije važna”, kazala je svojevremeno jedna Makedonka koja je tražila da ostane anonimna.

Džaferi je 2008. godine postao poslanik u Sobranju, što je pozicija koju je zadržao sve do danas.

U svojoj biografiji na internet stranici Ministarstva odbrane, Džaferi je naveo da govori albanski, makedonski, srpski i engleski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije