Ex -Yu

Dojče vele: Dovršavanje posla na Balkanu

Dojče vele: Dovršavanje posla na Balkanu
Dojče vele: Dovršavanje posla na Balkanu

BERLIN - Berlinska konferencija o zapadnom Balkanu, koja će sutra biti održana na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, trebalo bi da podstakne regionalnu saradnju, ali i da potvrdi perspektivu članstva balkanskih država u EU.

U tome su saglasni u Briselu i Berlinu, a portparol njemačke vlade Štefan Zajbert rekao je da "Njemačka stoji iza obećanja da evropska perspektiva zapadnog Balkana postoji", prenosi "Dojče vele".

Zajbert je naglasio važnost razgovora o "otvorenim pitanjima" u regionu i davanja "novog impulsa" za njihovo rješavanje.

"To se posebno odnosi na jačanje i podršku saradnji u regionu, kao i na približavanje Uniji, ekonomski, politički, ali i u oblasti vladavine prava" naveo je njemački zvaničnik.

Brisel "pozdravlja inicijativu Angele Merkel" i ponavlja da su regionalna saradnja i upravljanje ekonomijom "ključni faktori" procesa proširenja.

"Biće to prilika za razgovore o prioritetima kao što su ekonomija, vladavina prava, obezbjeđivanje stranih investicija i otvaranje novi radnih mjesta", rekao je  portparol Evropske komisije Peter Stano.

U Briselu najavljuju da je balkanski samit u Njemačkoj "prvi u nizu" i da su sledeći već zakazani za 2015. i 2016. u Austriji, odnosno Francuskoj.

Evropski analitičari ukazuju na izostanak proširenja sa liste prioriteta EU, na "nacionalizaciju" tog procesa od strane zemalja-članica, na vidno zaostajanje pojedinih zemalja regiona, ali i na važnu činjenicu da se sastanak organizuje u trenutku zategnutih odnosa Brisela i Moskve.

Poznavaoci evropske politike već dugo ukazuju da je proširenje prestalo da bude jedna od "ključnih misija" Evropske komisije i da je taj proces sve više vode Savjet EU, odnosno države članice, navodi Dojče vele.

Nikolas Vajt, iz kancelarije "Nezavisni diplomata" naglašava da bi bilo bolje da je proširenje ostalo "visoki prioritet" Evropske komisije, ali dodaje:

"Ipak, vrlo je važno da se ovaj sastanak održava u Berlinu. Kancelarka Merkel jeste vodeći političar u Evropi. Čini mi se da se ovim sastankom šalje jasna poruka ne samo zemljama zapadnog Balkana već i Moskvi".

Korina Stratulat, iz Centra za evropsku politiku u Briselu, ocijenila je da je inicijativa Angele Merkel povezana i sa potrebom da se suočimo sa činjenicom da postoji nedovršeni posao na Balkanu.

"To jeste posebno važno u trenutku kada Rusija 'vježba mišiće' u komšiluku, a neke od zemalja Balkana stoje ili čak nazaduju u procesu približavanja EU. Zato je neophodna revitalizacija tog procesa, neophodno je da se pozitivni signal ovakvog angažovanja zemalja-članica materijalizuje u konkretne korake približavanja EU i balkanskih zemalja", navela je Stratulat.

Ocjenjujući inicijativu Angele Merkel kao "pozitivnu i konstruktivnu, a ne kritičku", iz Centru za evropsku politiku dodaju da će se pred regionalnim liderima "pogotovo onim iz BiH, Makedonije i sa Kosova" u Berlini naći i pitanje njihovog zaostajanja u procesu evrointegracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije