Ex -Yu

Dokazano da je rukovodstvo OVK organizovalo zločine

Dokazano da je rukovodstvo OVK organizovalo zločine
Dokazano da je rukovodstvo OVK organizovalo zločine

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocijenilo je kao veoma značajan i objektivan izvještaj glavnog tužioca za trgovinu organima na Kosovu Klinta Vilijamsona, jer su dokazani ratni zločini nad Srbima i da ih je organizovalo rukovodstvo OVK, rekao je Srni zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Najvažnije da je ovo jedan objektivan izveštaj koji je korak napred ka ostvarivanju međunarodne pravde. Važno je što je Vilijamson rekao da su dokazani ratni zločini i ukazuje na potencijalno odgovorne za te ratne zločine", rekao je Vekarić.

S druge strane, dodao je on, veoma je važno što je Vilijamson u svom  izvještaju naglasio da to nisu bili incidenti, nego da iza toga stoji rukovodstvo OVK.

Vekarić je istakao da je bitno i formiranje specijalnog suda, jer bez njega nema ko da potvrdi optužnicu.

On je podsjetio da je Vilijamson u svom izvještaju naveo da zločini nad Srbima nisu incidenti i da je očigledno u to umiješano rukovodstvo OVK, što je značajna činjenica sa aspekta istine o onome šta se dešavalo na Kosovu, kao i da se radilo o etničkom čišćenju.

Što se tiče trgovine ljudskim organima, Vekarić navodi da je u izvještaju Vilijamsona ostavljena mogućnost da se i dalje to istražuje.

On kaže da je tužilački potpuno jasno da se ne može na osnovu izjave jednog svjedoka i još nekoliko stvari do kojih je tim Vilijamsona došao formirati veoma složen sudski postupak protiv određenih lica, jer bi to možda moglo da proizvede neki suprotan efekat od onoga što je istina.

"Vilijamson je išao na zločine protiv čovečnosti i ratne zločine i to je tužilački potpuno opravdano", naveo je Vekarić, dodajući da ratni zločini obuhvataju i ubistva.

On je istakao da pitanje da li je neko ubijen i kako su vađeni organi predstavlja civilizacijski odnos prema zločinu.

Na pitanje da li je moguće očekivati da do osnivanja specijalnog suda iduće godine bude prikupljeno dovoljno dokaza za trgovinu organima, Vekarić je rekao da je indikativno to što je Vilijamson povukao paralelu sa izvještajem izvjestioca Dika Martija o trgovini organima i što je rekao da su Martijevi navodi potpuno korektni.

"Našao je vezivne neke činjenice koje je i sam Marti pronašao, što je važno za nas. Tu se radi o trgovini organima, jer se Martijev izveštaj isključivo na to odnosio", naveo je Vekarić.

On je rekao da je izvještaj Vilijamsona objektivan i da će pomoći da se dođe do međunarodne pravde i da se nepravda koja je do sada postojala prvaziđe na neki način.

Vekarić je naveo da je važno što je Vilijamson istakao da je na ovaj način popunjen vakum u radu Haškog tribunala, koji je optužio mnogo Srba za zločine na Kosovu, ali nisu optuženi mnogi drugi koji su počinili zločine nad Srbima, posebno nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova.

On je istakao da je za Srbiju važno i to što je Vilijamson istakao doprinos rukovodstva Srbije i premijera, kao i srpskog tužioca Vladimira Vukčevića da se dođe do istine i pravde, čime se Srbija svrstava u red civilizovanih zemalja koja drži do pravde i istine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije