Ex -Yu

Dvije protestne šetnje u Zagrebu

Dvije protestne šetnje u Zagrebu
Dvije protestne šetnje u Zagrebu

ZAGREB - Sindikalne i druge organizacije u Hrvatskoj obilježile su danas 1. maj, Međunarodni praznik rada, protestnim skupovima u Zagrebu, na kojima je ukazano na loš položaj radnika, a kritikovane su i najavljene reforme hrvatske Vlade.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati organizovali su protestnu šetnju od Radničkog doma do parka Maksimir, uz poruku "LJude ispred profita!".


Uprkos kiši i lošem vremenu, u ovoj protestnoj šetnji učestvovalo je oko 800 građana, koji su nosili transparente "Sa faksa na berzu - sa posla na groblje", "Penzija, što je to?", "Radnik nije uhljeb!", "Ko je jamio jamiće opet", "Gdje ćemo raditi kada prodate naša radna mjesta?".

Učesnici protesta su nosili i zavežljaje na štapu, simbolizujući siromaštvo hrvatskih radnika, te hrvatske zastave i sindikalna obilježja.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da sve više ljudi glasa cipelama napuštajući Hrvatsku jer u njoj ne vide svoju budućnost.

"Kada premijer kaže da mjere rade da bi slomili dug, ovdje dug samo plaćaju radnici političkim elitama. Već godinama se samo glumci mijenjaju, a nama je jedino gore", rekao je Sever.

On je naveo da reformske mjere hrvatske Vlade predviđaju rad do 67 godina i zdravstvo koje sve više postaje povlastica bogatih.

Okupljeni su uzvikivali "Pozdravimo Oreškovića sa uaaaaaa", "Nećemo takvu Vladu", "Rušićemo ih na izborima".

Drugi prvomajski protestni marš ulicama Zagreba, na kojem je učestvovalo nekoliko stotina građana, organizovan je pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor", prenose hrvatski mediji.

Na ovom skupu učestvovali su, između ostalog, Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnički fronta, Zagreb Prajd, Ženska mreža Hrvatske i drugi.

Organizatori ističu da protestuju, jer je opšta situacija u zemlji veoma zabrinjavajuća, a posebno ih zabrinjava pad životnog standarda i epidemija siromaštva, gubitak radnih mjesta i nezaustavljivo društveno raslojavanje.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije