Ex -Yu

Dvije sobe u Crnoj Gori pod nadzorom zbog ebole

PODGORICA - Malo je vjerovatno da u Crnu Goru dospije virus ebole, a trenutno se dvije osobe nalaze pod zdravstvenim nadzorom zbog predostrožnosti, saopšteno na tematskoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Na sjednici je rečeno da je formiran tim od pet ljekara, koji će biti angažovani u slučaju da se virus ebole pojavi u Crnoj Gori i da su identifikovane moguće zdravstvene institucije i hotel, koji bi mogli da budu karantinske privremene ustanove.

Pomoćnik crnogorskog ministra zdravlja Mira Dašić-Jovanovski rekla je da resorno ministarstvo čini sve da preduprijedi da bude uvezen slučaj ebole i da za sada ne postoji dokaz da je bilo koja osoba oboljela od te bolesti ušla u Crnu Goru.

Ona je istakla da virusima, bakterijama i gljivicama nije potreban "pasoš" da bi putovali i da brzim transportom bilo koje oboljenje može da se prenese u neku državu koja nije njihov izvor.

"U Africi se brzo širi ebola, jer je jedan ljekar na deset do dvadeset hiljada ljudi. Mi u Crnoj Gori imamo jedan zdravstveni tim od pet osoba i jednog doktora na 2.000 građana", rekla je Jovanovski. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije