Ex -Yu

Džakula: Neprocesuirani zločini - sramota za hrvatsko pravosuđe

Džakula: Neprocesuirani zločini - sramota za hrvatsko pravosuđe
Džakula: Neprocesuirani zločini - sramota za hrvatsko pravosuđe

BANJALUKA - Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) u Hrvatskoj Veljko Džakula ocijenio je da je sramota za Hrvatsku da i 20 godina nakon vojno-policijske operacije "Oluja" hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo odgovorne za zločine nad Srbima u toj akciji.

"Nedopustivo je da sve ove godine Hrvatska nije istražila i dokazala ko je počinio zločine nad Srbima u ovoj akciji", rekao je Džakula.

Prema njegovim riječima, oslobađajuća presuda u Haškom tribunalu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne znači amnestiju za sve zločine počinjene nad Srbima u "Oluji" u Krajini.

"Bilo je prostora sve ove godine da se zločini nad Srbima procesuiraju, ali hrvatske vlasti nisu imale volje da to urade kako bi potomci žrtava dobili satisfakciju", istakao je Džakula.

Govoreći o najavljenom održavanju vojne parade u Zagrebu povodom proslave 20 godina od operacije "Oluja", Džakula smatra da ona služi unutrašnjim potrebama Hrvatske čime želi da demonstrira snagu i moć, dok sa druge strane u Hrvatskoj postoji bijeda zbog koje mladi bježe iz Hrvatske u svijet "trbuhom za kruhom".

"Mislim da Hrvatska treba da se bori za ravnopravan status svih njenih građana, da pocesuira ratne zločine počinjene nad Srbima, te da obezbijedi mir i ekonomski prosperitet svima", istakao je Džakula.

Džakula kaže da Srbi danas sve teže žive u Hrvatskoj, jer teška ekonomska situacija pogađa sve građane, posebno ako se ima u vidu da Srbi u toj državi imaju poseban status i nalaze se na margini svih dešavanja.

"Nema zapošljavanja Srba u Hrvatskoj, jer se ne primjenjuje ustavni zakon o zapošljavanju nacionalnih manjina koji to garantuje. Pred Srbima u Hrvatskoj je veoma teška i neizvjesna budućnost ukoliko se neke mjere ne preduzmu", zaključio je Džakula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije