Ex -Yu

Džamija u Novom Pazaru podijelila Bošnjake

Džamija u Novom Pazaru podijelila Bošnjake
Foto: Vikipedija | Džamija u Novom Pazaru podijelila Bošnjake

NOVI PAZAR - Arap Džamija u centru Novog Pazara, jedan od najstarijih istorijskih spomenika kulture u tom dijelu Srbije, već godinama, posebno posljednjih mjeseci dijeli bošnjačku javnost, nakon što je jedna od dvije opcije islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS), započela njenu rekonstrukciju.

Dio medija objavio je, naime, juče vijest da je u Novom Pazaru srušena Arap Džamija, koja je, od rascjepa islamske zajednice, pod kontrolom Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je ranije bio muftija Muamer Zukorlić, a sada je Mevlud Dudić.

Vijest propraćena video zapisom na kojem se vidi pad jednog od potpornih zidova uznemirila je javnost u cijelom regionu.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, međutim, negira da je riječ o rušenju i najoštrije osuđuje, kako navodi, konstantnu besomučnu kampanju protiv te vjerske zajednice povodom nastavka radova na obnovi Arap džamije.

U saopštenju dostavljenom medijima, iz Mešihata IZuS tvrde da je kulminacija takve kampanje dostignuta od momenta raspisivanja izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, čime se navodno želi diskreditacija te opcije islamske zajednice i njenih čelnika, a koja je izrazila jasnu podršku listi Matica bošnjačka koju predvodi muftija i poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić.

Oni podsjećaju na saopštenje iz juna ove godine kada su najavili nužno pokretanje radova na obnovi Arap džamije, a znajući, kako su naveli, da niko drugi to neće uraditi.

Podsjećaju da su tada saopštili da se radovi odvijaju uz poštovanje svih standarda i normi, uz sve ono što je neophodno da bi, koliko je to moguće, džamija zadržala svoj raniji izgled i služila svrsi zbog koje je napravljena prije nekoliko vijekova.

Mešihat uvjerava da ima stručne službe i ljude u koje ima puno povjerenje, koji vode računa da sve aktivnosti Mešihata, na različitim poljima, budu realizovane stručno i kvalitetno, u skladu sa vremenom i potrebama vjernika.

Nakon vijesti da je Arap džamija srušena, reagovala je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužujući IzuS da je odgovorna za uništavanje autentičnog objekta od neprocenjive vrijednosti i simbol identiteta njegovih građana.

Radovi na Arap džamiji započeti su još u aprilu kada je IZuS, kao izvođač i investitor, uklonila krov sa namjerom da rekonstrušije taj objekat, koji se nalazi na samom ulazu u Staru čaršiju.

Još tada je reagovala lokalnan samouprava koja je tvrdila da IZuS nije od Zavoda za zaštitu spomenika ni tražila dozvolu za rekonstrukciju ovog objekta starog pet vijekova.

Protivnici rekonstrukcije objekta koji se prvi put pominje 1528, tvrde da je džamija bila bez krova nekoliko mjeseci, zbog čega su njeni zidovi počeli da se urušavaju.

Juče je navodno uklonjen cijeli objekat, osim minareta, koji je tokom proljeća takođe znatno oštećen od udara groma.

"Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena - bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku", saopštila je gradska komisija.

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o mjerama tehničke zaštite, koji je 31. maja ove godine donio Rješenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji.

"Arap džamija, koja je opstajala vekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima", saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Grada Novog Pazara.

Glavni imam Medžlisa IZuS Novi Pazar Asmir Crnovršanin je, pak, na svom Facebook profilu napisao da će tokom obnove Arap džamije ostati sačuvani dijelovi koji su iz Osmanskog perioda.

"Biće to dobro inšaAllah! Preduzelo se je sve što se moglo preduzeti, a zaštitilo se je sve što se moglo zaštititi (debeli zidovi iz osmanskog perioda), uđite i pogledajte. Ukonjeni su samo krhki, tanki i dotrajali zidovi od trske i čatme koji su sagrađeni nakon odlaska Osmanlija iz naših krajeva. Shvatiti prioritete vere i potrebe vernika mogu samo vernici i ulema, zato budimo deo njih", naveo je Crnovršanin i pozvao vjernike da se jave ako mogu da pomognu rekonstrukciju.

Inače, iz IZuS ranije je saopšteno da su sredstva za obnovu Arap džamije prikupljanja na donatorskoj večeri, koju su organizovali Bošnjačka nacionalna fondacija i IZuSi, u Frankfurtu još 2013. godine.

Sredstva je, bilo je navedeno, prikupljao tadašnji sandžački muftija Muamer Zukorlić, a snimak njegovog prikupljanja sredstva dugo je bio tema komentarisanja u sandžačkoj regiji.

Kako je objavljeno tada je prikupljeno 633.000 evra za izgradnju Islamskog centra u Dugoj Poljani, kod Sjenice, (Kapija Pešteri) i 100 hiljada evra za obnovu Arap džamije.

Vezana vijest: Porušena jedna od najstarijih džamija u Novom Pazaru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije