Ex -Yu

EK: Srbija jedina spremna za migrante


EK: Srbija jedina spremna za migrante
EK: Srbija jedina spremna za migrante

Evropska komisija pozvala region da se više pozabavi izbjeglicama i ocijenila da je samo jedan punkt za registrovanje migranata u potpunosti operativan a, kako se saznaje, riječ je o Srbiji

Samo jedan "hotspot", odnosno specijalistički punkt za registrovanje migranata i uzimanje otisaka prstiju, u potpunosti je operativan, konstatovala je u najnovijem izvještaju Evropska komisija. Kako "Novosti" saznaju, riječ je o Srbiji.

Funkcionisanje svih ostalih "ometeno je manjkavostima u osoblju i infrastrukturi," navodi se u ovom izvještaju. EK je pozvala zemlje duž balkanske izbjegličke rute da učine više u pružanju utočišta onima koji bježe od sukoba ili siromaštva i da "hitno ubrzaju obezbeđivanje prijemnih kapaciteta". Ona navodi da je trenutno raspoloživo ili u pripremi samo polovina od 50.000 mjesta, koliko su lideri balkanskih zemalja obećali prošle godine.

Takođe je zatražila da hitno u Italiji i Grčkoj prorade kontrolni granični punktovi i da Grčka u roku od tri mjeseca povrati nadzor nad svojim granicama i spriječi nekontrolisani prolazak mase imigranata ka sjeveru Evrope. Grčka bi morala da prihvati i da se preko njene teritorije vraćaju kući stotine hiljada imigranata kojima je odbijen azil.

(N.N/Večerenje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije