Ex -Yu

EU osudila ubistvo Ivanovića: Pozivamo sve strane na smirenost

EU osudila ubistvo Ivanovića: Pozivamo sve strane na smirenost
Foto: N.N. | EU osudila ubistvo Ivanovića: Pozivamo sve strane na smirenost

BRISEL - Evropska unija oštro je osudila ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i izrazila saučešće njegovoj porodici, izjavila je portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič.

"Očekujemo da relevantne kosovske vlasti za vladavinu prava ne štede napore da nađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde bez odlaganja", rekla je ona.

Euleks će podržati lokalne vlasti u skladu sa svojim mandatom, dodala je Kocijančič.

EU "poziva sve strane da pokažu smirenost, da budu uzdržane kako bi vladavina prava i pravda mogle da zauzmu svoje mjesto".

Kocijančič je rekla da ubistvo Ivanovića "mora da naiđe na najoštrije osude".

Zvaničnica EU je rekla da je otkazana za danas najavljena sjednica u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Han osudio ubistvo, pozvao na smirenost i nastavak dijaloga

Ubistvo Ivanovića osudio je i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je pozvao sve strane na uzdržanost i odgovornost.

"Sve strane moraju biti smirene, nastupati odgovorno i omogućiti nadležnima da detaljno istraže (ubistvo) i privedu počinioce pravdi", naveo je Han na Twitter.

Izražavajući porodici i prijateljima Ivanovića saučešće, Han je poručio da nema alternative za dijalog, koji mora što prije biti nastavljen.

Borisov: Nasilje u suprotnosti sa evropskim izborom država Zapadnog Balkana

Premijer Bugarske Bojko Borisov osudio je ubistvo lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića navodeći da je svako nasilje u suprotnosti s civilizacijskim vrijednostima i evropskim izborom država Zapadnog Balkana.

Premijer Bugarske, koja predsjedava EU, rekao je da se ne smije dopustiti da ubistvo Ivanovića ugrozi dijalog Beograda i Prištine.

Borisov je rekao da očekuje da politička elita i svi građani pokažu zrelost i uzdržanost.

"Vladavina prava ne može biti stavljena pod sumnju i vjerujem da će odgovorni za to krivično djelo snositi svoju odgovornost. Uvjeren sam da dijalog izmedju Beograda i Prištine nema alternativu i ne može se dopustiti da mu na put stanu ovakva djela", navedeno je u pisanoj izjavi Borisova koji je izrazio iskreno saučešće porodici Olivera Ivanovića.

OEBS pozvao na brzu i temeljnu istragu

Aktuelni predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano i generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger izrazili su šok i ogorčenost zbog ubistva Olivera Ivanovića na Kosovu i zatražili brzu i podrobnu istragu da se pronađu odgovorni.

"Šokirani smo ubistvom Olivera Ivanovića. Najstrože to osuđujemo i tražimo da se odmah sprovede brza i temeljna istraga da se identifikuju odgovorni za tako gnusan zločin", rekli su Alfano i Greminger i izrazili najdublje saučešće sa porodicom i prijateljima ubijenog srpskog političara, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je proslijedila organizacija.

Oni su pozvali sve aktere da pokažu smirenost i da pomognu policijskim agencijama u sprovođenju istrage.

Predsedavajući OEBS-a Alfano je rekao da ovo ubistvo ne bi trebalo da skrene Kosovo i njegov narod od njihovih napora da izgrade demokratsko, mirno i bezbjedno društvo.

"Dijalog je jedini prihvatljiv način da se postignu politički ciljevi i pozivam sve strane da ne podležu provokacijama i mržnji već da pokažu fleksibilnost i nastave na putu pomirenja", rekao je Alfano.

Generalni sekretar Greminger je dodao da je lično sarađivao sa Oliverom Ivanovićem i da je bio impresioniran njegovom posvećenošću dijalogu i saradnji sa svim stranama.

"On je bio sagovornik koga su svi cijenili", rekao je Greminger.

Mogerini pozvala na smirenost

Mogerini je danas razgovarala s predsjednicima Republike Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, oštro osuđujući ubistvo Ivanovića.

Strane je pozvala na trezvenost, naglašavajući važnost rješavanja problema u okviru zakona.

(NN/n1info.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije