Ex -Yu

EU otvara još dva poglavlja sa Srbijom, 6 i 30

EU otvara još dva poglavlja sa Srbijom, 6 i 30
Foto: N.N. | EU otvara još dva poglavlja sa Srbijom, 6 i 30

BRISEL - Srbija će u ponedeljak, 11. decembra, u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Konačnu odluku da se otvore poglavlja 6 i 30 donijeli su danas ambasadori zemlja članica EU.

Na sastanku stalnih predstavnika zemlja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave je potvrđena saglasnost svih 28 država Unije da Srbija u ponedjeljak na Međuvladinoj konferenciji otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Radi se o poglavlju 6 koje pokriva oblast prava privrednih društava i poglavlje 30 koje govori o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Iako je i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do posljednjeg trenutka bilo predmet razmatranja među državama članicama, Tanjug saznaje da pet članica Unije nije dalo ”zeleno svjetlo” za njegovo otvaranje.

Prema diplomatskim izvorima agencije u Briselu, među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se i Njemačka i Francuska.

Diplomatski izvori dodaju da te zemlje nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se onosi na pravosuđe i osnovna prava.

Izvještaj o napretku u poglavljima 23 i 24 zemljama članicama prošlog meseca podnijela je Evropska komisija.

Na osnovu toga, ali i na osnovu izvještaja Evropske službe za spoljne poslove o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zemlje članice EU donijele su političku odluku da Srbija do kraja 2017. godine otvori još dva, umjesto tri nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

U Briselu ponavljaju da je napredak u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uslov za dalji napredak Srbije u cjelokupnim pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 10 poglavlja od koji su 2 privremeno zatovorena.

Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije