Ex -Yu

EU predvidjela izvršna ovlašćenja, Priština odbila

EU predvidjela izvršna ovlašćenja, Priština odbila
EU predvidjela izvršna ovlašćenja, Priština odbila

BEOGRAD - EU je za Zajednicu srpskih opština, navodno, predvidjela izvšna ovlašćenja u skladu sa Prvim briselskim sporazumom - pun nadzor u oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja, saznaje "Danas".

Kako navodi taj list, pozivajući se na svoje izvore, to je za Vladu Kosova, koja je već ima ozbiljne probleme zbog osnivanja specijalnog suda za zločine na KiM, u ovom trenutku dodatni politički rizik.

Kako ističe list, pitanje specijalnog suda, kako se priča, utiče čak i na pregovaračku (ne)iskrenost i ponašenje šefa kosovske diplomatije i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, koga u Prištini sumnjiče za "duplu igru" u vezi sa donošenjem zakona o ovom sudu.

Priština je, za sada, odbila prijedlog o izvršnim ovlašćenjima ZSO, a pojedine zapadne diplomate procjenjuju da bi u najboljem slučaju buduća zajednica opština mogla da dobije status okruga sa pojačanim ovlašćenjima, piše "Danas".

Kako navodi list, u pregovaračkim i diplomatskim krugovima podijeljene su procjene da li EU ide na potpisivanje drugog Briselskog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji bi obuhvatao više dogovora.

Pozivajući se na izvore bliske beogradskim pregovaračima, "Danas" navodi da je potpisivanje u paketu ideja Prištine, a da je Brisel u ovoj rundi tražio samo da se diskutuje i radi na rješenjima za sve četiri teme.

Krugovi koji najavljuju potpisivanje drugog Briselskog sporazuma kažu da je to gotova stvar i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, a da je glavnim pregovaračima na obje strane predah u pregovorima sada neophodan kako bi pripemili teren kod kuće, gdje je zbog specijalnog suda u Prištini i Srebrenice u Beogradu situacija za potpisivanje nepovoljnija nego prije nedjelju dana.

Ukoliko dio novog briselskog paketa bude i energetika, pojedini sagovornici "Danasa" upozoravaju da Beograd ne bi mogao, niti smio da stavi potpis prije nego što dobije garancije da će se razgovarati i o imovini.

"Beogradski pregovarački tim je uradio puno korisnih stvari i sa pravom insistira na garancijama o imovini, ali je Beograd generalno ušao u problem sa pobrkanim prioritetima između EU i KiM i Srebrenice i RS. Zato mora da odluči šta mu je važnije", ocijenio je za "Danas" politički analitičar Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije