Ex -Yu

EU upozorila Prištinu i Tiranu

EU upozorila Prištinu i Tiranu
Foto: Ilustracija | EU upozorila Prištinu i Tiranu

BRISEL - Priština i Tirana su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

"I Kosovo i Albanija su se obavezali na korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz EU Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim”, poručila je Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, povodom poziva direktora Kancelarije Srbije za KiM, Marka Đurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ”otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, Kocijančić kaže da EU obično ”ne komentariše komentare”, ali i istakla da je u "trenutku kada predsjednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbjeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije".

”Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, je kompleksan i težak proces, a dvjema stranama je potrebno prostora za diskusiuje i miran atmosfera gde će mudrost i liderstvo preovladati”, poručila je Kocijančić.

Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balknu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju mirgacija, upravljanja granicama i bezbjednosti.

Napmenula je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbijediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak.

Dodala je da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u cijelom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom.

”Naši zajednički napori sa svim prtnertima na Zapadnom Balkanu i dobra sardnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbjeđivanjen uslova za bezbjedni i funkcionalan bezvizni režim su na snazi i od ključne su važnosti za EU”, zaključila je Kocijančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije