Ex -Yu

Episkop Maksim: Srbi da se vrate i opstanu na Kosovu

Episkop Maksim: Srbi da se vrate i opstanu na Kosovu
Episkop Maksim: Srbi da se vrate i opstanu na Kosovu

PRIŠTINA- Episkop zapadno-američki Maksim jutros je, u prisustvu nekoliko desetina vjernika, i uz sasluženje vladike raško-prizrenskog Teodosija i drugih crkvenih velikodostojnika ove eparhije, služio liturgiju u hramu Svetog Nikole u Prištini, pozivajući Srbe da se vrate i opstanu na Kosovu i Metohiji, svetoj srpskoj zemlji.

Čestitajući slavu svim vjernicima koji danas slave Svetog Nikolu, episkop Maksim je poželio da se Srbi vrate i opstanu na Kosovu, jer će samo tako i uz sjedinjenje duše sa Bogom postati vječni.

I njegov domaćin, episkop raško-prizrenski Teodosije, pozvao je raseljene Srbe da se vrate na svoje, da ne dozvole da samuje hram Svetog Nikole.

"Ne posustanimo, sabirajmo se i vratimo se ovom hramu koji nosi rane prošlih vremena. Setimo se ovih svetinja i vratimo njima, jer je to jedini put da ove svetinje i Kosovo i Metohija budu naši", poručio je vladika Teodosije.

On je podsjetio da je hram Svetog Nikole rušen, skrnavljen i pustošen, ali je "silom Božjom" vaskrsao i obnavlja se.

"Samo zahvaljujući opstanku najupornijih, crkvi i njenoj obnovi opstali smo kao narod na Kosovu i Metohiji", naglasio je vladika Teodosije.

On je zahvalio vladiki Maksimu za brigu o srpskom narodu i srpske svetinje na Kosmetu.

"Velika je njegova briga za naš stradalni narod, za našu stradalnu crkvu na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Teodosije.

Svetoj liturgiji posle dužeg vremena nisu prisustvovali predstavnici srpskih i kosovskih institucija, kao ni predstavnici međunarodnih organizacija i Kfora.

Hram Svetog Nikole za vrijeme liturgije obezbjeđivala su dvojica pripadnika Kosovske policijske službe.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije