Ex -Yu

Erdogan: Hrvatska primjer vjerskog suživota

Erdogan: Hrvatska primjer vjerskog suživota
Erdogan: Hrvatska primjer vjerskog suživota

ZAGREB - Hrvatska je hvale vrijedan primjer suživota različitih vjeroispovjesti, rekao je danas u Zagrebu turski predsjednik Tyyip Erdogan i poručio da u suvremenim društvima treba njegovati suradnju, a ne sukob civilizacija.

"Muslimani danas u Hrvatskoj slobodno praktikuju svoju vjeroispovijest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije" rekao je Erdogan na obilježavanju 100. godišnjce islama u Hrvatskoj.

Tome je znatno pridonijela saradnja između Turske i Hrvatske, dodao je predsjednik Turske koji boravi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj, javlja Hina. 

Prisjetio je Saveza civilizacija, inicijative koju je potaknuo 2005. zajedno s tadašnjim španskim premijerom, a koji je danas prerastao u savez 145 zemalja članica.

"Ako budete zagovarali dijalog, suživot različitih vjeroispovijesti, budite sigurni da će se oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih sruštiti u vlastitoj tami", rekao je Erdogan.

Poručio je da je razlike u vjeroispovijesti pogrešno tumačiti na temelju bolnih povijesnih događaja, već se treba okrenuti "sjajnim primjerima suživota". "Hrvatska nam je danas pružila hvalevrijedan primjer", istakao je.  

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović rekao je da muslimani doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu u kojoj mogu izraziti svoj muslimanski europski identitet.

Ocijenio je da prava i položaj muslimana u Hrvatskoj mogu poslužiti kao uzor drugim zemljama Europe. "Oni su vjerodostojan temelj da odgovorno i s međusobnim povjerenjem promišljamo odnos muslimana i ostalih vjerskih zajednica te izazove pred kojima stoje muslimani i pluralna Europa", rekao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je na rat u BiH devedesetih godina kada je susjedna Hrvatska primila stotine tisuća izbjeglica iz te zemlje. "Muslimani u BiH to nikada neće zaboraviti i uvijek će se sa zahvalnošću sjećati tog nesretnog vremena", istaknuo je reis-l-ulema.

Kao posebno važan događaj u istoriji muslimana u Hrvatskoj spomenuo je otvaranje nove džamije u Zagrebu 1987., što je "muslimanima, nakon iskušenja u komunizmu, gotovo prekretnički unijelo samopouzdanje i nadu".

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je muslimanskim vjernicima na svemu što su učinili i čine za dobro Hrvatske.

„Muslimani su sastavni dio hrvatskoga društva i hrvatske kulture, a vjerski život i moralna uvjerenja temelj su tome doprinosu“, poručila je te navela da hrvatska kultura, nsuks, umjetnost, školstvo ... nisu zamislivi bez sudjelovanja muslimana.

„Među njih treba ubrojiti nekoliko ministara u hrvatskim vladama, uključujući i današnjeg ministra kulture- Mnogi su muslimani, isticali i ističu svoju pripadnost hrvatskom kulturnom krugu i hrvatskom domovinstvu, a naročito su to pokazali u Domovinskom ratu, kada ih je oko 1100 poginulo ili nestalo. Istodobno tih godina Hrvatska je primila i zbrinula stotine tisuća izbjeglica iz BiH”, istakla je ona.

Zahvalila se i na iskazanome prijateljstvu predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu rekavši kako hrvatski narod ne zaboravlja iskreno prijateljstvo koje su prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i Republici Hrvatskoj iskazivali njegovi prethodnici – pokojni predsjednici Turgut Ozal i Suleyman Demirel.

“Hrvatska je danas svijetao primjer da je u savremenom evropskom društvu moguće urediti odnos države i islamske zajednice na principima stvarne integracije, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH”, Bakir Izetbegović čestitajući vlastima i građanima Hrvatske ovaj jubilej, Izetbegović je naglasio da nije slučajnost da je napredak Hrvatske, nakon svih teških iskušenja kroz koja je prošla, tekao uporedo s izrastanjem i afirmacijom Islamske zajednice u toj zemlji. 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije