Ex -Yu

Erjavec: Krajnje vrijeme da EU razvije sveobuhvatan pristup rješavanja migrantske krize

Erjavec: Krajnje vrijeme da EU razvije sveobuhvatan pristup rješavanja migrantske krize
Erjavec: Krajnje vrijeme da EU razvije sveobuhvatan pristup rješavanja migrantske krize

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec drugog dana Strateškog Foruma na Bledu 2015. godine na marginama skupa održao je više razgovora sa svojim kolegama iz EU i sa Zapadnog Balkana kao i visokim zvaničnicima iz EU, te stranim gostima foruma.

Centralna tema današnjih razgovora bilo je pitanje migranata i izbjeglička kriza, sa kojom se neke zemlje već suočavaju, dok su drugi u pripremi mogućeg povećanja dolaska izbjeglica.

Razgovorima je dominirala ocjena da je krajnje vrijeme da EU razvije sveobuhvatan i integriran pristup rješavanju ovog problema, s potrebom za solidarnošću, kako u odnosima između država, tako i u odnosu na ostale evropske zemlje koje su trenutno okrenute izuzetnom teretu priliva izbjeglica i migranata.

 Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak sa ministrom Erjavecom razmijenio je i poglede o trenutnom stanju na Zapadnom Balkanu, te je posebno istaknuo očekivanje da Crna Gora bude pozvana u NATO. Takođe, ministri su pozvali na odgovarajući tempo pregovora o pridruživanju EU sa svim zemljama kandidatima iz regije.

Državni ministar za Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Mihael Rot ocijenio je vrlo pozitivnim slovensko - njemačke bilateralne odnose, osobito u području ekonomske saradnje.

Rot i Erjavec zaključili su kako dijele slične stavove o brojnim pitanjima, uključujući važnost pružanja evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Poposki ministru Erjavecu predstavio je mehanizme kojima se Makedonija pokušava nositi se s iznimno velikim prilivom izbjeglica i migranata u tu zemlju.

Ministar Erjavec izrazio je u razgovoru sa državnim podsekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Italije Benedetom Dela Vedovo očekivanje da će uskoro biti implementirana sjednica Koordinacijskog odbora ministara Slovenije i Italije.

Takođe, je izrazio nadu da u toku administrativnih reformi u Italiji neće doći do smanjenje razine zaštite prava koju uživaju slovenačka manjina.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Šijart i ministar Erjavec složili su se da je povećan tempo provođenja zajedničkih projekata u pograničnom području, te pozvali na nastavak dobre saradnje, prije svega u području infrastrukturnih projekata.

Forumu na Bledu prisustvovao je i ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije