Ex -Yu

Euleks: Ne pravimo razliku na nacionalnoj osnovi

Euleks: Ne pravimo razliku na nacionalnoj osnovi
Euleks: Ne pravimo razliku na nacionalnoj osnovi

BEOGRAD - Euleks je danas saopštio da ne pravi razliku na nacionalnoj osnovi kada je u pitanju sprovođenje vladavine zakona u okviru svojih mandata, "a samo sugestija da se ovo može desiti, kako se čuje od strane različitih partija, potpuno je lažna i neosnovana".

"Potpuno je razumljivo da neki zakonski postupci mogu biti neprijatni za neka fizička lica, ali oni koji nisu počinili nikakav zločin, ne treba da se plaše predstaviti se i imati priliku da se zakonski dokažu i oslobode optužbe", naveo je Euleks, koji podsjeća da je svako nevin dok se ne dokaže krivica, i takav proces važi u svim pravnim postupcima.

Evropska unija priznaje pravo na mišljenje svih građana na Kosovu, uključujući i gradonačelnike iz sjevernih kosovskih opština, ističe Euleks, navodeći da će ta misija nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu sa željama zemalja članica EU.

Misija će uzimati u obzir njihovu zabrinutost i biće u stalnom kontaktu  sa političkim predstavnicima kako bi se pronašli načini za poboljšanje saradnje i unapređenje sprovođenja mandata misije, koji je jasno definisan od strane 28 država članica Evropske unije, saopštio je Euleks.

"U vezi sa zakonskim postupcima, koji su usvojeni i iz mandata Misije u pomaganju Kosova na putu do veće evropske integracije u vladavini prava, naglašavamo da ne treba da postoji mešanje u institucijama vladavine prava", navodi se u saopštenju.

To je ključni princip Misije EU, kao i vladavine prava uopšte, da se pravda primenjuje jednako za sve i niko nije iznad zakona. To je nesporni međunarodni standard i jedini koji misija primenjuje, ističe Euleks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije