Ex -Yu

Evropska komisija: Eskalacija u retorici Zagreba i Beograda ne doprinosi pomirenju i saradnji

Evropska komisija: Eskalacija u retorici Zagreba i Beograda ne doprinosi pomirenju i saradnji
Evropska komisija: Eskalacija u retorici Zagreba i Beograda ne doprinosi pomirenju i saradnji

BRISEL - Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić ocjenila je danas da eskalacija u retorici u regionu Zapadnog Balkana ne doprinosi ostvarivanju evropskih principa pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i regionalne sradnje.

Komentarišući "posljednje tenzije između Srbije i Hrvatske", Kocijančić je ponovila da je pristupni proces Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, baziran na pomirenju, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji:

”Eskalacija u retorici ne doprinosi postizanju ovih principa, koji predstavljaju kako opredjeljenje, tako i obavezu cijelog regiona”, poručila je Kocijančić u izjavi za Tanjug.

Izjava portparolke Evropske komisije stigla je u trenutku dok se čeka zvaničan odgovor Brisela na pismo kojim je, početkom mjeseca, premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao na nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj, kojima se ugrožavaju dobrosusjedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

Istovremeno, ovakva poruka Brisela u skladu je sa stavom premijera Srbije, koji poziva na ”mir, uzdržanost i trpeljivost” i nereagovanje na provokacije.

U sjedištu Evropske komisije danas je naglašeno da podrška EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, i konkretno evrointegracijama Srbije, ostaje snažna.

”Otvaranje poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost predstavlja značajno dostignuće u pristupnim pregovorima Srbije i EU”, ponovila je Kocijančić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije